Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Länsbiblioteket i Västerbotten kan bli Årets Bibliotek 2018

Länsbiblioteket i Västerbotten är en av tre finalister för 2018 års utdelning av DIK:s utmärkelse “Årets Bibliotek”. Vinnaren utses torsdag 27 september under Bok- och biblioteksmässan.

– Jag är mycket glad över nomineringen för den visar att den verksamhet och de projekt medarbetarna driver med stort engagemang är betydelsefulla både för länet och resten av landet, säger Charlotte Berglund, länsbibliotekschef i Västerbotten

Länsbiblioteket i Västerbotten är en av tre finalister för årets utdelning av ”Årets bibliotek”. Nomineringen avser Länsbiblioteket i Västerbottens verksamhet i stort och nämner bland annat arbetet med att minska det digitala utanförskapet i glesbygden. De andra två finalisterna är Kronan bibliotek i Trollhättan och PUNKT127 i Bredäng. Vinnaren presenteras den 27 september under Bok- och biblioteksmässan.

Vem som får utmärkelsen avgör en jury bestående av fyra medlemmar; Anna Troberg, ordförande i DIK, Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil och Svante Weyler, förläggare. Folkets röst är den femte och avgörande, vilket innebär att folket kan rösta på sitt favoritbibliotek.

Rösta här  https://dik.se/aretsbibliotek/

Årets tema är demokrati – biblioteken har en central demokratisk funktion i vårt samhälle. Rekordmånga bibliotek har nominerats till 2018 års utmärkelse.

Om Årets Bibliotek

Varje år sedan 1986 utser DIK Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i september månad. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället.

 

För mer information

Charlotte Berglund, Länsbibliotekschef, Länsbiblioteket i Västerbotten

070-238 57 57, charlotte.berglund@regionvasterbotten.se 

Pia Brinkfeldt, Biblioteksutvecklare, Länsbiblioteket i Västerbotten

070-516 57 45, pia.brinkfeldt@regionvasterbotten.se

Skriv ut
4 september, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer