Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Det litterära Västerbotten inviger Littfest

Liksom år 2014 är det projektet Det litterära Västerbotten som drar igång Umeås internationella litteraturfestival.

Liksom år 2014 är det projektet Det litterära Västerbotten som drar igång Umeås internationella litteraturfestival.  

Under torsdag 12 mars deltar 10 författare med anknytning till Västerbotten i en författarstafett och berättar om sina författarskap och sin utgivning. Publiken bjuds på såväl facklitteratur, skönlitteratur och poesi för både unga och vuxna läsare.

Det litterära Västerbotten drivs av Länsbiblioteket i Västerbotten.

10.00 INTRODUKTION
Anna Holmström Degerman och Patrik Tornéus

10.15 KRYMPFOTAD. VEM ÄR INTE DET?
Britta Stenberg berättar om sin roman Som en krympfotad en bok som handlar om livet och förmågan att ta för sig eller inte av det livet erbjuder.

10.35 I GRÄNSLANDET
Malin Nord talar om att skriva i en tid då gränser pekar ut vilka som befinner sig på den ena sidan gränsen, och vilka som befinner sig på den andra.

10.55 EN ENSAMVARGS BERÄTTELSE OM LIVET OCH DÖDEN I 1600-TALETS VÄSTERBOTTEN Lyssna till Mikael Berglund som berättar om sin debutroman, om hur Judit försöker överleva 1600-talets Västerbotten ensam med två småbarn, hur hon flyr undan vilddjuren, kölden, knektarna och de oönskade friarna.

11.15 RASBIOLOGI, LUTHER OCH DYSLEXDI – EN KORT HISTORIK
Utifrån sinaårivästerbottniskalandsbygden skriver Tommy Lundmark historiska texter om sådant som inte bör falla i glömska.

11.35 DEN RÖDA VINTERN
Anneli Furmark berättar om sin sjunde seriebok som utspelar sig en kall vinter i slutet av 1970-talet. Platsen är en kuststad långt i norr, en plats som domineras av stålindustri, gubbar i facket, vänstergrupperingar och sossetanter. En familj skakas om av en förbindelses på alla sätt verkar vara omöjlig.

13.00 I MELLANRUMMET MELLAN SPRÅK OCH PLATS
Med den nyligt utkomna diktsamling Fälla som utgångspunkt ska Pernilla Berglund tala om sitt skrivande och läsa ett stycke ur diktsamlingen.

13.20 POESI FRÅN DET SORSELIANSKA LANDSKAPET
Möt Carina Bergström och hör henne berätta om sin väg till sitt skrivande, och om hur 150 personer lämnat poetiska spår i Sorsele poesisällskaps tre antologier, Där frostälvan dansar, Snöglöd och nu i år Solregn – poesi från Sorsele.

13.40 OM BETYDELSEN AV SPÖKEN
Gengångare, hjärnspöken eller litterär symbol? Kerstin Lundberg Hahn om tjusningen med att skriva magisk realism och glädjen i att dela med sig av hantverket till de unga läsarna.

14.00 HÖR TIGGERI OCH TRAFFICKING HEMMA I EN BARNBOK?
Vissa tycker att barn ska få vara barn och att barnböcker inte ska innehålla otäcka saker, såsom fyllgubbar, svärord eller död. Men alla barn som lever i en otäck verklighet, räknas inte de? frågar sig Eva Sahlquist.

14.50 ATT SKRIVA SIG TILL BARNDOM
Annalena Hedman talar om lockelsen i att skriva sig till barndom, med utgångspunkt i böckerna om Istermyrträsk och Granaporna.

15.10 SAMMANFATTNING
Gunnar Ardelius, Ann-Helen Littbrand och Solja Krapu-Kallio.

Skriv ut
13 mars, 2015 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Kommentarer