Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

På bild: Basim Jamal

Lyssna

Från Mosul till Umeå – fristadsgäst Basim Jamal på turné till biblioteken i länet

Basim Jamal är sedan hösten 2017 fristadsgäst i Umeå i samarbete med ICORN, och besöker nu i september ett flertal bibliotek i Västerbotten.

Basim, som är musiker, musiklärare, skribent och bokhandlare från Mosul, berättar sin historia om sitt liv, bokhandel och spelar irakisk musik.

Turnén genomförs inom projekt Samla ord på biblioteket som Länsbiblioteket i Västerbotten driver med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten, och i samarbete med Umeå kommun.

Basim startade sin musikaliska bana i ett ungdomscenter i Mosul 1978. Huvudinstrumentet är klarinett, men har även varit lärare för ett flertal olika blåsinstrument, spelat i orkestrar och dirigerat. Under många år verkade Basim vid Fine Arts Institute i Mosul och har en kandidatexamen i musik från universitetet i Baghdad

Sedan mitten av 1990-talet drev Basim en bokhandel i Mosul, Al-Rihab Bookshop. För de som inte hade råd att köpa böcker ordnade Basim så att de mot en mindre slant kunde få låna böcker från bokhandeln. Bokhandeln var en mötesplats för många författare, musiker och andra kulturpersoner i Mosul. Bokhandeln blev därmed en unik kulturell mötesplats för möten och samtal om modern kultur och litterära frågor. Allt förändrades 2014 när Mosul ockuperades av IS.

Basim Jamal turnerar runt i Västerbotten enligt nedan. Basim tolkas från arabiska till svenska, men behärskar engelska bra. 

6/9, kl 18.30, Lycksele bibliotek

17/9, kl 18.00, Malå bibliotek

19/9, kl 18.00, Lövångers bibliotek

20/9, kl, 15.00, Åsele bibliotek

24/9, kl 18.30, Vindelns bibliotek

25/9, kl 18.30, Vännäs bibliotek

26/9, kl 14.00, Skellefteå, Campusbiblioteket

27/9, kl 15.00, Skellefteå, Stadsbiblioteket

 Se vidare lokal annonsering!

Välkomna!

 

 

 

 

 

Skriv ut
13 september, 2018 | Carl-Axel Gyllenram

Kommentarer