Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
En flagga med regnbågsfärger fladdrar mot en vacker blå himmel.
Lyssna

The Rainbow Book Tower lyfter positiva berättelser med HBTQ-perspektiv

Onsdagen den 17 maj klockan 12:00 inviger sjukhusbiblioteken i Lycksele och Umeå The Rainbow Book Tower – en mindre Regnbågshylla som ska lyfta sjukhusbibliotekens media med hbtq-perspektiv. Satsningen finansieras av Kulturrådet och är en del av Västerbottens sjukhusbiblioteks projekt Du har rätt att vara du som inriktar sig mot hbtq-frågor. 

The Rainbow Book Tower erbjuder information och litteratur med hbtq-perspektiv på olika språk och på lättläst svenska. Syftet är att informera och höja kunskapen om hbtq-rättigheter i Sverige och avdramatisera begreppet hbtq – särskilt för asylsökande, papperslösa och andra nyanlända som kommer från länder där hbtq är tabu.

De så kallade Regnbågstornen ska erbjuda positiva berättelser med hbtq-perspektiv och kommer placeras i eller i närheten av sjukhusbiblioteken i Umeå, Lycksele och Skellefteå – Skellefteå sjuhusbibliotek kommer dock inviga sitt regnbågstorn till hösten.

Invigningarna kommer att ske med visning av Victor Lindgrens kortfilm Kometen, som handlar om en hbtq-flyktings väg från förtryck i Somalia till ett stängt Sverige. Vid invigningen i Umeå på Alva kultur, Norrlands universitetssjukhus, deltar dessutom skådespelaren i filmen, Abdi Aziis, och Christer Edeholt, Länsbiblioteket i Västerbotten och projektledare för Du har rätt att vara du.

The Rainbow Book Tower sker i samarbete med RFSL Newcomers – ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer i Sverige.
Datumet för invigningen är samma dag som internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi (IDAHOT).

Foto, ”Rainbow” av Benson Kua, licens CC BY 2.0

För mer information:
Christer Edeholt
christer.edeholt@regionvasterbotten.se
070-53344 86

Skriv ut

15 maj, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer