Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Tre Norrlandsdrottningar på författarturné genom Norrland

Mellan den 12 – 17 november åker författarna Anna Holmström Degerman, Solja Krapu-Kallio och Anne Wuolab på turnén “Drottninggatan”.De kallar sig Norrlands feel good-drottningar, och har alla tre skrivit varma, humoristiska och engagerande böcker som utspelar sig i Norrlands inland. Turnén går genom Västerbotten och avslutas på litteraturfestivalen i Jokkmokk.

Författarna Anna Holmström Degerman, Solja Krapu-Kallio och Anne Wuolab har alla skrivit varma, humoristiska och engagerande böcker som utspelar sig i Norrlands inland. Därigenom har de bildat en genre: Norrlands feelgood.

– En liten kvinnlig revolution i Norrlandslitteraturen om man så vill, säger författarna om sin genre.

Nu möts de tre för att göra en gemensam turné genom sina landskap. De fiktiva och ändå högst verkliga orterna Storbygdsele, Granbergsbyn, Stornäs och Duottargilli ligger alla i Västerbotten eller Norrbotten.

– På den lilla orten finns hela världen, säger författarna. Alla mänskliga frågor är lika närvarande i glesbygden som i storstan.

Turnén, som går under namnet Drottninggatan, arrangeras av Länsbiblioteket i Västerbotten och rullar 12-17 november. Carl Axel Gyllenram, Länsbiblioteket i Västerbotten, är med som moderator och samtalsledare. Turnén startar från Alva Kultur i Umeå och avslutas på Bágo in books – litteraturfestivalen i Jokkmokk.

– Det är mycket glädjande att kunna erbjuda flera bibliotek i Västerbotten – både kommunbibliotek och sjukhusbibliotek – besök av dessa norrländska feel good-drottningar”, säger Carl Axel Gyllenram. Länsbiblioteket i Västerbotten. De speglar genom sina romaner människors livsvillkor i norra Sverige, och gör det på ett lättsamt sätt och med stor igenkänning. Det här är tre författare som verkligen kan underhålla sin publik och få den att må bra, både med sina böcker och med sina framträdanden.

Om författarna

Anna Holmström Degerman är författare och skribent. Hon har skrivit ett dussintal barnböcker för åldrarna 6-12 år. Våren 2017 kom romanen “Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs” som fick ett fint mottagande. Hennes senaste roman kom ut under hösten 2018 i samarbete med Storytel.

Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs​, North Chapter, 2017

Nina i Granbergsbyn, ljud- och e-bok, Storytel Original 2018

Solja Krapu-Kallio är estradpoet, författare och kolumnist. Romanerna om Sigrid Westin i det lilla samhället Stornäs kom först ut som ljudboksserier. Eftersom de blev så populära har de också börjat ges ut som pocketböcker.

Bokserien: Westins bageri & kafé​, delarna 1- 4,ljud- e- och pocketböcker, Storytel Original och Storytel Pocket, 2016 – 2019

Anne Wuolab är författare, skribent och översättare. Hon har publicerat noveller och översatt drama och dikter från svenska till samiska, bl a “Tant Blomma” av Kristina Lugn och “Östersjöar” av Thomas Tranströmer. Anne debuterade våren 2018 med sin feelgoodroman på nordsamiska. På svenska skulle titeln lyda ungefär: “Inte längre tid för ignorans, skärp dig!”

Ii šat summal​, 2018

Turnéschema Drottninggatan

Måndag 12/11 Umeå, Alva Kultur, NUS, kl.12.00

Onsdag 14/11 Åsele bibliotek, kl.18.30

Torsdag 15/11 Lycksele sjukhusbibliotek, kl.12.00

Torsdag 15/11 Sorsele bibliotek, kl.19.00

Fredag 16/11 Malå bibliotek, kl.18.00

Lördag 17/11 Jokkmokk, Bágo in books – Samisk litteraturfestival, kl.14.00

 

För mer information

Carl Axel Gyllenram, Länsbiblioteket i Västerbotten

070-258 57 26, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, Kommunikatör, Region Västerbotten

073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut
7 november, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer