Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
En man håller en bok i solljus. Bilden är beskuren så att ansiktet inte syns.
Lyssna

Västerbotten ska läsa mera

Med projektet "Västerbotten läser" ska Länsbiblioteket bidra till att fler länsbor tar del av regionens berättarskatt. På fredag (9/9) är det uppstartsdag i Lycksele.

Fredagen den 9 september bjuder Länsbiblioteket i Västerbotten och ABF in till uppstartsdag i Lycksele för projektet ”Västerbotten läser”. Satsningen ska främja läsandet i hela länet och bygger vidare på tidigare projekt i Norsjö, Skellefteå och Umeå – som alla utgått ifrån konceptet ”en bok – en plats”. Västerbotten läser kommer stötta länets bibliotek med hjälp av gemensamma berättelser, läsande förebilder och nya metoder. Uppstartsdagen riktar sig till all bibliotekspersonal i länet.

– Det går att jobba med läsfrämjande på många olika sätt, det har bibliotekarier alltid gjort. I Västerbotten har metoden ”en bok- en plats” fungerat bra tidigare, till exempel i ”Norsjöbygden läser” och ”Umeåregionen läser”. Med Västerbotten läser vill vi vidga konceptet till att inbegripa hela länet, säger Jenny Lindmark, länsbibliotekskonsulent vid Region Västerbotten.

I nysatsningen kommer bland annat kända länsprofiler vara med och välja ut västerbottniska texter som biblioteken sedan kan använda sig av. På detta sätt kan läsandet få ett ansikte och förhoppningen är att nå en vidare målgrupp som sträcker sig över alla åldrar.

– Känslan är att läsfrämjandet tidigare främst varit förknippad med barn och unga. Därför kommer första året med projektet rikta sig till våra vuxna målgrupper och förhoppningen är att få med oss så många som möjligt. Läsandet är en viktig del i identitesskapandet och det finns så mycket att lära om Västerbotten genom att ta del av vår anrika berättarkultur, fortsätter Jenny Lindmark.

Under uppstartsdagen medverkar bland andra Annelie Brännström-Öhman, professor i litteratur- och genusvetenskap vid Umeå universitet, Therese Eriksson, litteraturkritiker och kulturskribent, och projektets initiativtagare Kendra MacDonnell.

Senare i höst kommer Region Västerbottens nya webbplats uppdateras med nyheter om de läsande förebilderna och de texter som valts ut. På webben kommer även information och nyheter om projektet och verksamheterna ute på biblioteken att uppdateras löpande.

Vad: Uppstartsdag med projektet ”Västerbotten läser”
När: Fredagen den 9 september kl 9.00-15.00
Var: Ansia, Lycksele
För: Alla biblioteksanställda i Västerbotten
Arr: Region Västerbotten och ABF

Detaljer kring dagsprogrammet hittas här.

Press och media är givetvis välkomna.

För mer information och kontakt
Jenny Lindmark | jenny.lindmark@regionvasterbotten.se | 070-322 86 77

Skriv ut

5 september, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer