NYHETER 2021-06-30

Lättnader i restriktioner och införande av covidbevis

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att minska i Västerbotten i likhet med resten av landet. Folkhälsomyndigheten bedömer därför att tidigare föreslagna anpassningar av smittskyddsåtgärder kan genomföras enligt plan. Från och med torsdag 1 juli förändras landets restriktioner och dessutom införs E-hälsomyndighetens covidbevis för personer som vaccinerat sig.

Från och med torsdag den 1 juli förändras landets restriktioner. Foto: Mickes fotosida, Mostphotos

– Det är mycket som händer nu. I morgon införs lättnader kring restriktionerna, samt att covidbeviset från E-hälsomyndigheten görs tillgängligt och kan laddas ner av dem som blivit vaccinerade, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark. 

Nationella råd och föreskrifter förändras 

– Restriktionerna i landet kommer att avvecklas i fem steg. Första steget inleddes den 1 juni, det andra inleds i morgon den 1 juli, det tredje den 15 juli, det fjärde i september och det femte senare i höst, berättar Stephan Stenmark. 

Förra veckan bekräftades bara 31 västerbottningar med viruset. Under de senaste två månaderna har smittläget i Västerbotten förbättrats varje vecka.  

– Under en lång period hade vi skärpta rekommendationer i Västerbotten då vi hade en alarmerande hög smittspridning i början av året. Det är otroligt skönt att vi vänt kurvan och kommit långt med våra vaccineringar och har en hög vaccinationstäckning i länet. Men även om det nu blir en del lättnader så är det viktigt att komma ihåg att pandemin inte är över och att vid behöver fortsätta att motverka smittspridning, säger Stephan Stenmark. 

Till exempel så förändras rådet om att bara umgås i en mindre krets anpassas nu. I stället blir rådet att vidta smittskyddsåtgärder om man träffar personer utanför sin trängre krets. Det gör man exempelvis genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tid i små utrymmen. Råden om att handla ensam och att undvika att träffa nya kontakter vid resor tas bort, liksom råden till idrotts- och kulturföreningar. De allmänna råden om att hålla avstånd och att undvika trängsel finns kvar. 
 
Samtidigt försvinner regleringen av öppettider för serveringsställen. Från och med den 1 juli slopas också begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer. Gästerna ska fortsatt sitta ned och äta och dricka. Sällskap ska också kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus. 
 
Anpassning av smittskyddsåtgärder 1 juli — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Covidbevis från 1 juli 

Det är E-hälsomyndigheten, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning och Folkhälsomyndigheten som står bakom den kostnadsfria e-tjänsten Covidbevis.  

E-hälsomyndigheten öppnar tjänsten den 1 juli. Invånare som blivit vaccinerad kan då gå in på covidbevis.se och beställa beviset, som kan skickas till en digital brevlåda, laddas ned som pdf eller fås i pappersform till folkbokföringsadressen. 

I ett första skede är beviset ett intyg på vaccination mot covid-19. I augusti går det också att via covidbevis.se hämta ett negativt covid-19-test samt bevis på tillfrisknande. 

– Även fast vi i Västerbotten inte är delaktiga i framtagandet av tjänsten så ser vi en stor fördel med detta. Vi får många frågor om bevis och certifikat för vaccinering och det känns bra att E-hälsomyndigheten nu tillhandahåller den här tjänsten till alla vaccinerade svenskar. Vid frågor så kontakta i första hand E-hälsomyndigheten, avslutar Stephan Stenmark. 

Tillbaka till nyhetslistan