Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Almedalen: Norra Sverige vill leda miljöutvecklingen

Det gäller att hitta gränsen som gör att miljöfrågorna lätt kan glida in i vardagen, det är i alla fall vad Västerbotten och Västernorrland tror, två regioner som valt att satsa på att bli bäst på miljö.

Det gäller att hitta gränsen som gör att miljöfrågorna lätt kan glida in i vardagen, det är i alla fall vad Västerbotten och Västernorrland tror, två regioner som valt att satsa på att bli bäst på miljö.

Landstinget Västernorrland har lyckats få ner energianvändningen till 40 procent jämfört med starten sen 1995.

Sundsvalls sjukhus kyls på sommaren av en stor snöhög. Kallvattnet sparar 90 procent av den elkostnad som skulle krävas för att kyla sjukhuset utan snöberget.

– Nu försöker man göra samma sak i Asien, där är det här en riktig innovation, sa Olle Bertilsson, miljöchef vid Landstinget Västernorrland.

Ett annat bra exempel är de solpaneler som sjukhuset i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå satsat på. Målet är att ha 7000 stycken på plats till 2019.

Matsvinn och beteendefrågor är andra områden man jobbat aktivt med.

– Beteendefrågorna svider kanske lite mer, men leder till resultat. Matsvinnet på sjukhuset i Sundsvall har halverats.

Till raden av framgångssagor i Västernorrlands kan man tillägga resandet inom organisationen.  Med hjälp av intern klimatkompensation, något som minskat flygandet till Stockholm med 80 procent. En transportrådgivare besöker arbetsplatserna för att berätta om bussresor, distansmöten, kontering av resor i tjänsten m.m.

– Folk vet ju ingenting, de åker bil! utropade Olle Bertilsson. Vi behöver hjälp för att resa smartare.

Västerbotten då?  Där har man valt att fokusera på hur miljö och näringslivsutveckling kan kopplas ihop. Projektet Cleaner Growth är ett partnerskap mellan kommuner, bolag, Region Västerbotten och Landstinget för att stötta företag i skapandet av miljövänligare produkter och tjänster.

– Vi vill se fler miljöstarka företag etablera sig i vår region och öka antalet affärer som de gör, sa Peter Hedman, projektledare för Cleaner Growth.

Peter Hedman berättar om körskolan som utvecklat en körsimulator för att minska onödigt körande, något som visat sig givande både för företaget marknadsföring och för miljön.

– Vi ska inte bara prata miljö, vi ska prata miljö och utveckling.

Både Västerbotten och Västernorrland är överens om att samarbete över länsgränserna kring miljöfrågorna är nödvändigt.

– Det är berikande att ha olika kompetenser, så en eventuell regionbildning kan helt klart vara gynnande för miljöarbetet, sa Olle Bertilsson. Har vi politik och tjänstemän som krokar ihop kring miljöfrågorna, då kan man göra jättestor skillnad.

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

6 juli, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer