Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

De två nordligaste länen tar ett gemensamt kliv för minskat avfall

I veckan står Skellefteå som värd när seminariet Aktuell Avfallspolitik går av stapeln. Politiker, tjänstemän och övriga aktörer bjuds in till samtal, diskussioner och inspiration under temat "Uppför avfallstrappan". Det årliga arrangemanget är ett samarbete mellan Kommunförbundet Norrbotten och Region Västerbotten, där samverkan, nätverkande och hållbarhet står i centrum.

I veckan står Skellefteå som värd när seminariet Aktuell Avfallspolitik går av stapeln. Politiker, tjänstemän och övriga aktörer bjuds in till samtal, diskussioner och inspiration under temat ”Uppför avfallstrappan”. Det årliga arrangemanget är ett samarbete mellan Kommunförbundet Norrbotten och Region Västerbotten, där samverkan, nätverkande och hållbarhet står i centrum.

Den 16:e mars bjuder Region Västerbotten och Kommunförbundet Norrbotten in till en seminarierdag i Skellefteå under temat ”Uppför avfallstrappan”. Seminariet Aktuell Avfallspolitik är ett gemensamt krafttag och riktar sig till båda länens politiker, tjänstemän, konsulter och entreprenörer – alla med avfallsområdet gemensamt. Seminariet vill utifrån ämnet öka förståelsen för dagens utmaningar, lyfta blicken mot nya möjligheter och vara en träffpunkt för samverkan och inspiration.

– Seminariet är ett utmärkt tillfälle för alla aktörer att nätverka och knyta nya kontakter. Det är också en möjlighet att synliggöra det viktiga samarbetet som finns mellan Norrbotten och Västerbotten – och skapa en gemensam och uppdaterad bild över de utmaningar som avfallsbranschen står inför, säger Agneta Lantto Forsgren, ordförande för samrådsgrupp avfall i Västerbotten.

Under dagen medverkar en rad intressanta talare och föreläsare. Bland annat hållbarhetsentreprenören och inspiratören Björn Söderberg, Regeringskansliets utredare Mia ThorpeCatarina Östlund från Naturvårdsverket, Johanna Ragnartz från Håll Sverige Rent och Jon Djerf Nilsson från Avfall Sverige. De ämnen som kommer belysas är bland annat cirkulär ekonomi, hållbarhet som lönsam affär, insamlingsansvaret, nedskräpningssituationen och givetvis avfallstrappan – Dessutom kommer det ges goda tips, idéer och inspel från en rad olika aktörer. Som moderator för dagen ses Peter Wenster.

– Det är ett väl genomarbetat program som belyser ett högaktuellt ämne. De senaste 40 åren har vi fördubblat avfallsmängden, fortsätter vi på den inslagna vägen kommer avfallet ytterligare fördubblas till år 2030. Det är med andra ord hög tid att ta ett gemensamt kliv uppför avfallstrappan och arbeta tillsammans för ett totalt minskande av mängden avfall, säger Agneta Lantto Forsgren.

Avfallstrappan är en hierarki i fem steg som EU beslutat om. Målet är att avfall ska hanteras på ett både klimatsmart och ekonomiskt hållbart sätt. På trappsteget längst ned finns traditionell deponering, sedan bär vandringen uppåt via energiåtervinning, materialåtervinning, återanvändande och slutligen ett minskande av det totala avfallet. För mer information om avfallshierarkin se Naturvårdsverkets hemsida.

Dagen efter seminariet hålls enskilda länsträffar och även ett speciellt möte för politiker och chefer.

För mer information
Agneta Lantto Forsgren | agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se | 070-601 55 80

Kontaktpersoner för seminariet
Inger Olofsson, Region Västerbotten | inger.olofsson@regionvasterbotten.se | 070-601 60 24
Björn Eriksson, Kommunförbundet Norrbotten | bjorn.eriksson@bd.komforb.se | 070-55 45 803

Presskontakt
Emil Hägglund, kommunikatör | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Skriv ut

15 mars, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer