Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Idéverkstad med RUGGEDISED – ”Lätt att göra rätt.”

I ett samarbete mellan projektet Ruggedised och länets innovationsprocess ”Innovationsloopen” (som drivs av Region Västerbotten) anordnas nu en workshop, en Idéverkstad, för att ytterligare bidra till hållbar utveckling.
– Det är en angelägen fråga och med goda möjligheter till förverkligande av de idéer och koncept som vi jobbar fram under dagen, säger processledare Nicklas Berglund.

Alla moderna samhällen planerar för en i alla avseenden hållbar framtid. En pionjär och föregångsstad på området är Umeå. I RUGGEDISED-projektet har de tillsammans med Rotterdam och Glasgow utsetts till så kallade ”Lighthouse Cities” – som ska leda utvecklingen av smarta och hållbara lösningar för europeiska städer.
Det lokala partnerskapet i Umeå består av Umeå Energi, Umeå Kommun, Umeå universitet, Akademiska hus och Västerbottens läns landsting, UPAB och Rise.

Framtidens hem, städer och regioner strävar efter att bli ännu smartare – och där är minskad miljöpåverkan och minskad energiförbrukning är två viktiga delar.
Utvecklingen på detta område handlar om teknik men lika viktigt är beteendeförändringar. Ett verktyg för att underlätta förändring av det här slaget är gamification – där man genom lekfullhet kan påverka människors beteenden.
Under dagen jobbar ett 30-tal deltagare tillsammans i olika grupper för att komma upp med processer och koncept som ska minska vår miljöpåverkan.

Uppdraget lyder som följer:
”Hur kan vi göra det enklare och roligare att göra rätt? Produkter, tjänster och processer som skapar eller påskyndar utvecklingen mot ett hållbart Västerbotten.”

Det handlar om att bygga en kultur och ge oss medborgare morötter till att bli ännu duktigare och medvetna.
– Panta-rörelsen är ett väldigt bra exempel på hur vi uppträder av moraliska hygienskäl snarare än för ersättning vi får för varje burk. Det är ett sätt att motivera folk på, jag hoppas vi ska komma upp med några till under dagen, säger Nicklas.

De starkaste idéerna från dagen kommer att slussas vidare till den stora Utvecklingsverkstaden under Mötesplats Lycksele nästa vecka. Här ska redan starka idéer förädlas till prototyper.

Läs mer på www.motesplatslycksele.se

VAD:
Idéverkstad; med ett hållbart Västerbotten i fokus.

VAR & NÄR:
P5 i kulturhuset Väven i Umeå.
22 maj – kl 09.00-16.30.

HUR:
Kreativ workshop, inspirationsföreläsningar.


Kontakt:

Emil Hägglund
emil.hagglund@regionvasterbotten.se
076-141 05 05

Skriv ut

21 maj, 2018 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer