Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Kommunerna får inte ta över ansvaret för återvinning

– Regeringens besked om att insamling av förpackning och returpapper ska bli enklare är bra, men jag tillsammans med alla Västerbottens kommuner hade önskat att vi själva fått ta över ansvaret, precis som den ursprungliga utredningen föreslog, säger Ewa-May Karlsson (C), regionråd, Region Västerbotten.

– Regeringens besked om att insamling av förpackning och returpapper ska bli enklare är bra, men jag tillsammans med alla Västerbottens kommuner hade önskat att vi själva fått ta över ansvaret, precis som den ursprungliga utredningen föreslog, säger Ewa-May Karlsson (C), regionråd, Region Västerbotten.

Regeringen föreslår att ansvaret kvarstår hos producenterna, med skärpta krav och ett förtydligat ansvar om att göra det lättare för hushållen att sortera avfallet. Återvinningsmålen ska också höjas så att mer förpackningar och tidningar samlas in.
Läs mer: http://www.regeringen.se/sb/d/18742/a/242919

– Vill man uppnå riktigt höga mål för återvinning då behövs hushållsnära lösningar anpassade till människors behov och regionala förutsättningar, säger Ewa-May Karlsson.

Västerbottens kommuner har gjort ett tydligt ställningstagande i viljan att överta ansvaret genom den remiss som Region Västerbotten skickade i samband med utredningen.

Ewa-May Karlsson beskriver en paradox med systemet då producenternas främsta och viktigaste uppgift är att tjäna pengar och därigenom utveckla arbetstillfällen. Att samla in och återvinna förpackningar är bara en kostnad som en enskild producent inte har något egenintresse i att utveckla.

– Så länge ansvaret ligger kvar hos producenter av varor kommer utveckling av smarta lösningar för sortering, insamling och återvinning bromsas och ligga på en lägsta möjliga nivå, säger Ewa-May Karlsson.

Hon anser också att producenterna är för långt bort. Medborgarna har ingen tydlig part att vända sig till med sina synpunkter, idéer eller önskemål. Konsumenterna är idag tvingade att följa ett system som de inte kan påverka.

– Jag hade verkligen sett fram emot ett skifte där vi i kommunerna kunde utveckla hushållsnära lösningar anpassade efter våra medborgares behov. Vi såg också möjligheter till samarbete med våra grannländer. För oss är det många gånger närmare till Norge och Finland än vad det är till kommuner i södra Sverige, säger Ewa-May Karlsson.

För mer information
Ewa-May Karlsson (C), regionråd, Region Västerbotten, 070 663 64 94
Lena Friborg, miljö-, energi- och klimatstrateg, Region Västerbotten, lena.friborg@regionvasterbotten.se, 070 316 37 22

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43
Skriv ut
25 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer