Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Region Västerbotten nominerad till svenskt återvinningspris

Region Västerbottens samverkansorgan Samrådsgrupp Avfall är nominerat till priset ”Årets återvinningskommun” som utses vid Svenska återvinningsgalan i Göteborg den 25 november.

Region Västerbottens samverkansorgan Samrådsgrupp Avfall är nominerat till priset ”Årets återvinningskommun” som utses vid Svenska återvinningsgalan i Göteborg den 25 november.

– Det känns helt fantastiskt att Västerbotten är nominerat till en sån här utmärksele, säger Agneta Lantto Forsgren, ordförande för Samrådsgrupp Avfall. Nomineringen visar att det lönar sig att jobba som vi gör, där alla kommuner deltar.

Priset går till den kommun som under året effektiviserat förutsättningarna för att återvinna avfall i allmänhet och producentansvarsmaterial i synnerhet. I årets återvinningskommun står miljönyttan i fokus, varför det är extra viktigt att verka för ett gott samarbetsklimat med samtliga berörda parter. Årets återvinningskommun utgår från ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till världen utanför den egna kommunen. De vill därigenom skapa framtidens bästa kretsloppssamhälle.

Samrådsgrupp Avfall jobbar utifrån kommunernas behov av samverkan kring avfallsfrågor. Gruppen består av 15 renhållningsansvariga i Västerbottens kommuner och en representant från Region Västerbotten. Gruppen jobbar bland annat med samsyn, erfarenhetsutbyte, gemensamma avtal, upphandlingar med mera.

-Vi är väldigt stolta över det fantastiska arbete som Samrådsgrupp Avfall har genomfört under många år, säger Hans Lindberg (S) ordförande i Region Västerbottens primärkommunala delegation. De visar vägen för att hur samarbete mellan kommunerna i länet verkligen kan ge konkreta resultat.

Motiveringen till nomineringen lyder:

Samarbetet mellan kommunerna i Västerbotten är ett föredöme i Sverige. Kommunerna i regionen har tillsammans avsatt pengar för att verka högre upp i avfallshierarkin och satt igång en rad olika projekt. Externa aktörer är också med i satsningen, tex. högskolan. Spännande aktiviteter inkluderar modevisning av återanvända kläder i Skellefteå och framtagning av en Restkokbok.

Priset delas ut för sjunde gången vid Svenska återvinningsgalan den 25 november kl 18.00. Läs mer om galan och priset här.

För mer information:

Agneta Lantto Forsgren, 070-601 55 80, agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se

Lena Friborg
Miljö-, energi- och klimatstrateg vid Region Västerbotten
070- 3163722, lena.friborg@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

19 november, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer