Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Regionrådet Erik Bergkvist kommenterar kampen om Europas största batterifabrik

Idag släpptes den glada nyheten att Skellefteå är en av två orter som går vidare i kampen om Northvolts etablering av Europas största batterifabrik. En fantastisk möjlighet för Skellefteå, Västerbotten och Sverige. Men det är nu det hårda jobbet börjar, berättade Hans Kreisel, Koncernchef Skellefteå Kraft under morgonens pressträff i Visby.

– En etablering av Northvolts fabrik i Västerbotten skulle givetvis betyda oerhört mycket, i många olika avseenden. År 2017 har fokuset i alla Region Västerbottens arrangemang varit Global Attraktionskraft – och en sådan etablering skulle vara ett stort lyft för Västerbotten och minst sagt sätta länet på världskartan. En fantastisk möjlighet för länet att visa sina många styrkor och kompetenser. Givetvis också en stor fördel både för Sverige och Europa, med tanke på fabrikens storlek. Säger Erik Bergkvist (s) Regionråd vid Region Västerbotten.

Tidigt imorse släpptes nyheten att Skellefteå kämpar mot Västerås som enda motståndare om Northvolts etablering av Europas största batterifabrik. För Skellefteå skulle etableringen innebära omkring 3000 nya arbetstillfällen och en direktinvestering på ca 40 miljarder kronor, två faktorer som skulle påverka Skellefteås invånare och näringsliv mycket positivt.

– Nu är man sådär gosigt glad att vi har kommit så här långt, men det är nu vi ska jobba för att visa varför vi är bättre än Västerås. Vi har stora förutsättningar och en lång industritradition i Skellefteå som är överlägsen. Säger Hans Kreisel, Koncernchef Skellefteå Kraft.

Totalt anmälde omkring 40 kommuner från Sverige och Finland sitt intresse för Northvolts etablering av en fabrik för produktion av batterier för energilagring. Av dessa valdes 10 kommuner ut och besöktes av representanter från Northvolt under våren. Kraven som ställts på förutsättningarna har varit höga på bl.a. infrastruktur och kompetensförsörjning men också mer specifika faktorer som har stor betydelse för en fabrik som tillgång till mark, vatten- och elkapacitet och transportnät. Skellefteå har visat sig ha och erbjuda det som krävs.

– De många arbetstillfällen som i och med detta skapas innebär också hårt arbete för att fler ska välja att bo kvar eller att flytta till länet. Samtidigt som arbetstillfällena kan bli en avgörande faktor för att människor faktiskt väljer att bo och verka i Västerbotten. Vi är väldigt laddade för en spännande final där den aktör med bäst förutsättningar tar hem förstapriset i form av Europas största batterifabrik. Säger Bergkvist.

För mer information

Erik Bergkvist, Regionråd vid Region Västerbotten

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Skriv ut

5 juli, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer