Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

– Det är viktigt att unga deltar i samtalen och att vi har stöd i forskningen. De idéer och lösningar vi får fram kommer att föras vidare till makthavare på lokal, regional och global nivå, säger Felicia Robertsson, vice ordförade Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet och intiativtagare till Whole Earth med Region Västerbotten som samarbetspartner med flera. Foto: Jenn Vargas, CC

Lyssna

Whole Earth vill lyfta miljödebatten bland unga

– Vi vill fokusera mer på lösningar än på problem, det gör vi genom att föra samtal om klimatfrågor mellan forskare och studenter, säger Felicia Robertsson, vice ordförande för Utrikespolitiskaföreningen vid Umeå universitet som är initiativtagare till projektet Whole Earth.

– Vi vill fokusera mer på lösningar än på problem, det gör vi genom att föra samtal om klimatfrågor mellan forskare och studenter, säger Felicia Robertsson, vice ordförande för Utrikespolitiskaföreningen vid Umeå universitet som är initiativtagare till projektet Whole Earth.

– Det är viktigt att unga deltar i samtalen och att vi har stöd i forskningen. De idéer och lösningar vi får fram kommer att föras vidare till makthavare på lokal, regional och global nivå. Allt för att sätta miljön på agendan och utforma en ny miljörörelse via forskning, innovationer och kultur. Vi vill få fler att engagera sig och göra sina röster hörda, säger Felicia Robertsson.

– Whole Earth är ett unikt projekt för att sprida kunskap om världens tillstånd utifrån ett hållbarhetsperspektiv. I årets arrangemang ges unga möjlighet att höras och framföra synpunkter i den globala klimatdebatten och i utvecklandet av nya globala utvecklingsmål, säger Lisa Redin, projektledare för Miljösamverkan Västerbotten vid ​Region Västerbotten som är samarbetspartner tillsammans med  ​Länsstyrelsen Västerbotten, ​Umeå Kommun och ​SEE-veckan.

Intiativtagare till Whole Earth i Umeå är ​Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet och huvudsamarbetspartners är ​Hard Rain Project och​ Umeå universitet. Läs mer på: hardrainproject.com

Föreläsningsserie under våren

Första föreläsningen av fyra i Whole Earths serie hålls med forskaren Sarah Cornell från Stockholm Resilience Center.

Tid och plats: fredag 6 februari kl.15-17, Hörsal G, Humanisthuset, Umeå universitet, fritt inträde och öppet för allmänheten.

Föreläsningen livesänds via www.regionvasterbotten.se/direkt

Information om föreläsningen The Challenges of Global Sustainability – Sarah Cornell:

Sarah Cornell, från Stockholm Resilience Center, samtalar om de nuvarande klimatförändringarna och dess effekter på det mänskliga samhället. Sarah Cornell är granskare och författare till utvärderingsrapporter för Internationella klimatpaneler, och till Millenium Ecosystem Assessment. Hon är för närvarande medlem av den vetenskapliga styrkommittén IHOPE, biträdande redaktör för tidskriften Environmental Science and Policy, och medlem i redaktionsrådet av ​Journal of Critical Realism. Hon har starka kontakter med näringslivet och är sakkunnig på hållbarhetsfrågor inom industri och politiska forum. Hon är även vice ordförande i det internationella institutet för marinteknik, vetenskap och teknik, och för närvarande vice ordförande i dess styrelse.

Konferens i september

Whole Earths serie om klimatförändringar avslutas med en konferens 18 september på Aula Nordica i Umeå som är en fortsättning på konferensen Hard Rain-Whole Earth som hölls i Umeå 2012.

– Vi vill med konferensen profilera Västerbotten som en miljömetropol med fokus på kultur, forskning och vardaglig miljöpåverkan. Än så länge är det lite hemligt vilka föreläsare som kommer, säger Felicia Robertsson.

För mer information:

Felicia Robertsson, vice ordförande, Utrikespolitiska föreningen, Umeå universitet, 070-660 94 31, vice@upfu.org

Lisa Redin, projektledare för Miljösamverkan, Region Västerbotten, 070-282 16 57, lisa.redin@regionvasterbotten.se

Presskontakt: Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

6 februari, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer