NYHETER 2020-05-26

Mjukgörare är viktigt för händerna

God handhygien är centralt för att bromsa smittan av det nya coronaviruset. Men att tvätta händerna med tvål och vatten och att använda handsprit innebär också en ökad risk för handeksem. – Det är viktigt för händerna att man ersätter det fett som tvättas bort, säger Richard Lindström, överläkare vid Hud- och STD-kliniken Västerbotten.

Handkräm
Den bästa mjukgöraren den som man använder, säger Richard Lindström, överläkare vid Hud- och STD-kliniken Västerbotten Foto: MostPhotos

Allt fler söker sig nu till företagshälsan för problem med irriterad hud, handsprickor och handeksem. Under normala omständigheter har cirka tio procent av befolkningen, och kanske så mycket som 20 procent av vårdpersonalen, problem med handeksem någon gång under året.

Svårt att hålla rent

– Alla kan drabbas av handeksem om man utsätter händerna för vatten eller andra irriterande ämnen tillräckligt mycket, säger Richard Lindström. Våtarbete, där man ofta är blöt om händerna eller när plasthandskar används under en längre tid, blir en belastning som skadar hudens skyddande barriärfunktion.

– De som tidigare haft besvär, till exempel böjveckseksem som barn, har en ökad risk att drabbas, säger han.

Eksem som ger sår eller fjäll på huden kan dessutom göra det svårare att hålla händerna rena.

– Handeksem kan öka risken för smittspridning. Eksemen kan också bli kroniska om man inte behandlar och det är därför viktigt att så tidigt som möjligt söka hjälp, säger Richard Lindström

Mjukgörare är lösningen

Men lösningen på problemen med handeksem är naturligtvis inte att tvätta händerna mer sällan. I dessa tider är det extra viktigt att följa de basala handhygienregler som finns. Och att återfetta händerna.

– Egentligen bör man smörja in händerna varje gång man haft dem i vatten, förklarar Richard Lindström. Även om det inte alltid går kanske man kan ha en liten tub med handkräm i fickan och smörja så ofta man kan.

Smörj ofta

En detalj som många kanske inte känner till är att handsprit faktiskt är skonsammare mot huden än tvål och vatten.

– Tvål torkar ut huden mer än handsprit som innehåller glycerol, säger Richard Lindström.

Det finns ingen gräns för hur ofta händerna kan smörjas in. Eller att vissa handkrämer är mycket bättre än andra.

– Även om det finns vissa skillnader så är den bästa mjukgöraren den som man använder. Om den bara står på hyllan gör den ingen nytta, säger Richard Lindström.

Tillbaka till nyhetslistan