Sissel Wold – undersköterska

Sissel Wold är undersköterska i Lövånger och Burträsk.

Ett lyckat prov

Olov som snart ska fylla tre år kommer till mig för provtagning i armen. Hela familjen, mamma, pappa och lillasyster, kommer i samlad tropp. Rädslan riktigt lyser i föräldrarnas ögon och jag ser att de är inställda på att något riktigt obehagligt ska hända. Deras lille son ska snart bli stucken i armen.

Jag tar kommandot och börjar småprata med pojken för att lära känna honom lite. Jag berättar att han ska få sitta i provtagningsstolen i knäet på sin pappa och sedan förklarar jag med enkla ord och kroppsspråk vad som ska hända. Vi går igenom moment för moment. Jag instruerar även föräldrarna hur de ska göra på ett tydligt sätt.

Provtagningen går jättebra tack vare plåster med bedövningsmedel, modiga föräldrar och en superduktig kille. Föräldrarna var helt mållösa efteråt och ser lättade ut. De hade säkert förberett sig på hemska scener och istället går det så fantastiskt bra.

Genom att ta mig tid, lyssna, vara tydlig och anpassa både kroppsspråk och språk till den jag möter kan provtagningen bli en positiv upplevelse för både mig och patienten.

Full fart på tre ställen

Jag har alltid, ända sedan jag var 16 år, jobbat med service på ett eller annat sätt. Jag älskar att möta människor. Efter att ha drivit en dambutik i nio år var det dags för en förändring. Jag kom fram till att det som absolut måste ingå i mitt jobb är möten med nya människor och att jag inte ville jobba med försäljning. Då måste det bli något inom vården.

Jag sökte undersköterskeutbildningen och läste den i Skellefteå. En period praktiserade jag på Burträsk hälsocentral och då kände jag att jag hade valt rätt. Efter utbildningens slut i maj 2007 fick jag sommarjobb i Burträsk, sen strödagar och efter några månader ett längre vikariat. Sedan dess har jag jobbat minst 75 procent som undersköterska på olika hälsocentraler.

Idag jobbar jag heltid på tre hälsocentraler. Det är roligt eftersom jag lär känna många människor och lär mig mycket nytt. Jag trivs med många möten, mycket fart och ett stort ansvar.