Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto:Patrick Trägårdh

Lyssna

AC-Net: en plattform att bygga vidare på

– Vi har världens bästa bredband i Västerbotten. Vi har ett enormt bredbandsnät i Västerbotten, som vi hanterar. Tillsammans med kommunernas lokala nät skapar vi en arena för vår region och pusha för nya tjänster och vad man kan göra med ny teknik, oavsett var man bor, nyföretagande, säger Ewa-Marie Marklund.vd för AC-Net.

– Vi har världens bästa bredband i Västerbotten. Vi har ett enormt bredbandsnät i Västerbotten, som vi hanterar. Tillsammans med kommunernas lokala nät skapar vi en arena för vår region och pusha för nya tjänster och vad man kan göra med ny teknik, oavsett var man bor, nyföretagande, säger Ewa-Marie Marklund.vd för AC-Net. 

Ullrik Norkvist, vd för Datakompisen i Dorotea som startade 2005 och har i dag 60 anställda.

– Vi hade aldrig varit där vi är i dag om inte AC-net hade funnits och ungdomsarbetslösheten i Dorotea är den lägsta i hela Västerbotten, säger han.

Datakompisen jobbar till största delen med strömmande film över nätet och de har kunder i  Sverige, Norge, Finland och Danmar och de är i dag Doroteas näst största privata arbesgivare.

Mikael Berglund, ordförande i Umeå Energi vill att nätet ska användas som en hävstång till ännu mer.

– Vi har plötsligt en konkurrensfördel. Men det är ett verksamhetskritiskt system som måste fungera hela tiden, sjukvård, utbildning, Energi, administration, VA, med mera. Vi vill jobba med hela länet för kunna skapa en sådan här organisation, behöver samarbeta kommuner emellan, säger Mikael Berglund.

Skriv ut

5 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer