Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Skellefteå kommun vann Ung Företagsamhets SURpris. Foto: Patrick Trägårdh

Lyssna

Fem priser delades ut på Mötesplats Lycksele

Fem priser har delats ut på Mötesplats Lycksele 2015. Västerbottens Idrottsförbund: Årets idrottsförening, Företagarna - årets företagare i Västerbotten, Ung Företagsamhet delade ut SURpriset, Innovationssluss Västerbotten – innovationspriset i vård och omsorg och Coompanion årets kooperativ i Västerbottens län 2015.

Fem priser har delats ut på Mötesplats Lycksele 2015. Västerbottens Idrottsförbund: Årets idrottsförening, Företagarna – årets företagare i Västerbotten, Ung Företagsamhet delade ut SURpriset, Innovationssluss Västerbotten – innovationspriset i vård och omsorg och Coompanion årets kooperativ i Västerbottens län 2015.

Västerbottens Idrottsförbund: Årets idrottsförening

Pristagare: IFK Umeå genom Jan Sundman, ordförande

Motivering: IFK Umeå är en av länets största föreningar, både när det gäller antalet idrotter, totalt 10 stycken, och antalet barn de aktiverar varje år. Det är en förening som påvisar bredden i Svensk Idrott, där barn- och ungdomsverksamhet samsas med elitidrott och med en imponerande bred motionsverksamhet. IFK är en förening där medlemmarna stannar i hela livet. Den breda motionsverksamheten med bland annat drift av Nydala Konstsnöspår, Badmintonstadion, Skogsluffen och Vårruset sticker ut som tydliga bidrag till folkhälsan. 2014 var ett ovanligt intensivt år för IFK Umeå, då föreningen bland annat anlade en ny konstgräsplan på Vildmannavallen och var arrangör för två av årets största idrottsevenemang i länet; SM i längdskidor och friidrott. Under året inleddes dessutom ett stort och omfattande utvecklingsarbete tillsammans med SISU. IFK Umeå är inte bara en av Västerbottens Idrottsförbunds största föreningar, utan också en av de mest välskötta med en verksamhet som präglas av ordning och reda och av ständig utveckling.

Kontakt: Katarina Sandström, Västerbottens Idrottsförbund, 070-364 53 34

Företagarna Västerbotten: Årets Företagare i Västerbotten

Pristagare: Dan Berglund, Norrskensbär AB, Jörn, Skellefteå

Motivering: Årets Företagare i Västerbotten är en visionär med flera företag i sin ägo. Säsongsvis sysselsätter ett av företagen tusentals personer i en bransch där många företag har utsatts för stor kritik i sin hantering av personal. Årets Företagare i Västerbotten är ett lysande undantag som kombinerar både bra villkor för personalen och god lönsamhet. Årets Företagare ska enligt kriterierna genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare, och det har Dan Berglund, Norrskensbär AB, lyckats med

Kontakt: Torbjörn Halvardsson, 070-341 05 95, Torbjorn.Halvardsson@foretagarna.se

Ung Företagsamhet: Årets SURpris

Pristagare: Skellefteå kommun, Kristina Sundin Jonsson

Pris: Två biljetter till SM i Ung företagsamhet.

Motivering: SURpriset står för Statistik och Utveckling kryddat med något Relevant som känns aktuellt att lyfta. Namnet avslöjar att det även finns ett överraskningsmoment i valet av vinnare, det kan vara allt från en enskild person till en hel organisation. Årets pristagare har genom strategiskt arbete kraftigt ökat antalet UF-elever och därmed starkt bidragit till den ökning vi har gjort i Västerbotten detta läsår. Detta stärker vårt varumärke ytterligare och vi kommer, tillsammans med vinnaren, att fortsätta utvecklingskurvan uppåt med målet att nästa läsår ha fler UF-elever än någonsin tidigare. Beslutet om denna satsning är taget på högsta nivå och ger Ung Företagsamhet en viktig position i den Röda tråden, stort grattis till Skellefteå kommun!

Kontakt: Jonas Nordin, Ung Företagsamhet, 070-264 54 09

Innovationsslussen, Årets innovationspris i vård och omsorg

Pristagare: Ruth-Eva Moberg

Motivering: Ruth-Eva Moberg har med stor innovationsförmåga tagit fram en produkt för ögondrapering vid operation. Produkten löser ett viktigt behov i vården. Ögondrapering vid operation underlättar för personal och patient, den är tidsbesparande, minskar risk och obehag. Rut-Eva Moberg får Innovationspriset i vård och omsorg 2015 av Innovationssluss Västerbotten i konkurrens med tre andra nominerade innovatörer.

Kontakt: Tomas Gustafsson, Innovationssluss Västerbotten, 070- 514 66 47

Coompanion: Årets kooperativ i Västerbotten

Pristagare: Villaveija, handelskooperativ i Lycksele.

Priset: 5000kr

Motivering: Villa Veja Idé och Handelsgård ekonomiska förening betyder mycket för de personer som verkar inom de kreativa näringarna i Lycksele kommun med omnejd. Villa Veja är inte bara butiken som marknadsför kvalitativa hantverksprodukter utan fungerar även som en dörröppnare till arbetslivet. Många är de som efter en paus från arbetslivet kunnat återvända till sitt ordinarie arbete efter anpassad anställning i företaget.

Genom den demokratiska ägandeformen skapar medlemmarna/delägarna ett stort engagemang för verksamheten, där delaktighet och ansvar är starkt förankrat i företaget. Allas arbetsuppgifter gör skillnad och bidrar till en meningsfull helhet. Villa Vejas 16-åriga historia med det kooperativa arbetssättet visar på ett hållbart företagande och gör dem både till goda förebilder och en viktig resurs i inlandet.

Kontakt: Thomas Hartman, ordförande Coompanion, 070- 666 49 95

Presskontakt: Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070 231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

4 juni, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer