Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

GRÄV 2014 – Invigningsdebatt- Efter mordet av Nils Horner

— I förra veckan satt jag på jobbet på SVT Göteborg när det "blippade" till på skärmen. Jag tror som för många här inne att det brände till  långt, långt in i hjärtat. För mig svartnade det för ögonen när Nils Horner namn dök på skärmen, säger Terje Karlsson, ordförande för föreningen grävande journalister.

— I förra veckan satt jag på jobbet på SVT Göteborg när det ”blippade” till på skärmen. Jag tror som för många här inne att det brände till  långt, långt in i hjärtat. För mig svartnade det för ögonen när Nils Horner namn dök på skärmen, säger Terje Karlsson, ordförande för föreningen grävande journalister

Gräv 2014 i Umeå är det mest internationella grävseminariet någonsin med journalister från Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Palestina, Bosnien, Libanon, Sydafrika med flera.

– Men det allra viktigaste är att träffa journalister som är konkurrenter till vardags men som här är kollegor. Vi grävare vet att det finns mycket orättvisor att dra fram i ljuset. Vi tror att vi kan göra världen lite bättre och mer rättvis. För mig är det så att om vi gör vårt jobb så fortsätter vi det som Nils Horner utförde och stod för. Med de orden vill jag hälsa alla välkomna till Gräv 2014, säger Terje Karlsson.

Riskfylld vardag för korrespondenter

Därför följde debatt med Kassem Hamadé, Expressen, Youmna Fawaz, nyhetsreporter  aljadeed TV , Beirut, Helena Giertta, chefredaktör Journalisten och Mattias Nygren, 2secure för att diskutera säkerhet för journalister under rubriken: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete säkras?  

— Om ingen skickar korrespondenter skulle världen bli otroligt fattig och ännu sämre, säger Helen Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten.

– De större mediaföretagen, som jag har jobbat med, tar ansvar men med ett visst yrvakenhet. Det tar ett allt större arbetsgivaransvar, säger Mattias Nygren, 2secure.

– När det gäller att förbereda de journalister som ska åka ut är det ytterst få mediaföretag som inte ger förberedande utbildning. Det kommer att bli dyrare och dyrare att skicka journalister till högriskländer, fortsätter han, Eftersom de som åker inte kommer ha förtroende för sina arbetsgivares förmåga att sköta om dem som är där ute.

Lyssna hur de övriga ser på säkerheten för journalister i Beirut i klippet.

 

Skriv ut
22 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer