Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Gräv 2014 – Late Night Show del 1 – Har 08-fieringen gått för långt?

– Jag är nästan i detalj insatt i trafikproblemen kring Slussen i Stockholm, men jag inte en aaaning om hur trafikproblemen ser ut i  Luleå eller Västerås?  Har 08-fieringen gått för långt?, undrar Sverker Olofsson och syftar på allt fler riksmedier lämnar landsorten för Stockholms innerstad.

– Jag är nästan i detalj insatt i trafikproblemen kring Slussen i Stockholm, men jag inte en aaaning om hur trafikproblemen ser ut i  Luleå eller Västerås? Har 08-fieringen gått för långt?, undrar Sverker Olofsson och syftar på allt fler riksmedier lämnar landsorten för Stockholms innerstad. 

 De fyra inbjudna i panelen svarar två ja och två nej på frågan.
– Det görs väldigt mycket lättvindligt från Stockholm. Men det är väldigt många fast anställda per capita på SVT i Värmland och Västerbotten än som bevakar Sverige ute i världen, säger Johan Zachrisson Winberg, SVT Stockholm.
Marit Israelsson, Burträsk och reporter för SVT i Skellefteå, är bekymrad.
– Till slut blir vi bara en rest av en koloni. De problem som vi brottas med i Norrland finns inte på kartan, säger hon.

– Dagens nyheter har gjort ett kardinalfel att lägga ned i Norrland, tycker Johan Zachrisson Winberg. Men man måster göra skillnad på var man bor, var man är ifrån och vad man bevakar. Jag tycker inte att SVT personal enbart ska ägna sig åt att bevaka regionalfrågor för en regionpublik.

Enahanda bevakning av bilden av norra Sverige

– Men när en SVT-reporter från en centralredaktion åker till Vilhelmina så ska de väl kunna hitta någon annan än en 85-årig tant på en spark eller 90-årig gubbe med snus i mungipan? Jag håller med dig man bevakar grejor utifrån sina egna förutsättningar. Jag ser aldrig tanten och gubben, men de som kommer från en centralredaktion ser just det, säger Sverker Olofsson.

– Om vi inte har någon bevakning av norra Sverige kan vi aldrig ge en helhetsbild i från hela Sverige. Men snart har jag inget jobb kvar i Skellefteå, jag har länge försökt ha ett helhetsperspektiv. Det jag gör på lokalplan får inte ett genomslag på ett riksplan , säger Marit Israelsson, trots att hon jobbat som redaktör för Sverige i dag. 

14 tjänster försvinner på SVT i norra Sverige och kommer fördelas på SVT i Mälardalen, hävdar Sverker Olofsson.

– Egentligen skulle man kunna lägga ned Aktuellt som är en förlängd repris på Rapport och ta resurserna därifrån, eller?, säger Sverker Olofsson och drar ned många skratt.

Lyssna mer på debattörerna i klippet.

 

 

Skriv ut
22 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer