Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto:Patrick Trägårdh

Lyssna

Idrott som om en del av kulturdriven tillväxt

SK Storm är byn Sandfors, belägen tre mil från Skellefteå, egna idrottsförening. En förening som hade resultaten på plan som främst mål fram till dess att beskedet om att skolan skulle läggas ned kom.

– Den första reaktionen var att vi nu skulle mista våra ungdomar i träningsgrupperna, men så fick vi en utmaning att göra något positivt för bygden, och för vår förening, säger Hasse Liedgren, ordförande SK Storm.

SK Storm är byn Sandfors, belägen tre mil från Skellefteå, egna idrottsförening. En förening som hade resultaten på plan som främst mål fram till dess att beskedet om att skolan skulle läggas ned kom.

– Den första reaktionen var att vi nu skulle mista våra ungdomar i träningsgrupperna, men så fick vi en utmaning att göra något positivt för bygden, och för vår förening, säger Hasse Liedgren, ordförande SK Storm. 

 

SK Storm beslutade under 2009 att starta projektet Sandfors framtid – från pessimism till optimism. Man tog hjälp av idrottens eget utbildningsbolag, SISU, för att dra upp planerna.

– Vi kunde under kurserna se över vad vi kunde göra, vart vi ville nå och hur vi kunde det roligt att vara medlem i klubben. Det blev en rejäl push för styrelsen och vi funderade på hur vi skulle få ut budskapet till våra medlemmar.

Arbetet utmynnade i en rad aktiviteter som pubkvällar, kurser och hockeykvällar (Skellefteå AIK förstås). Snart skulle man emellertid får nya utmaningar.

–Vi blev kontaktade av gruvbolaget som har en gruva intill byn. De ville bygga om skolan till övernattningslägenheter och undrade om vi kunde vara med.

SK Storm stod nu inför en lika stor möjlighet som risk då investeringen var på nära tre miljoner kronor.

– Till sist sade vi okey, sökte EU-medel och byggde en organisation för uppdraget.

Idag är skolan också en samlingspunkt för en levande bygd. Samarbetet har stärkts mellan aktörerna, en ny restaurang har öppnat, inflyttningen har ökat och födelseöverskottet 2013 var åtta barn.

– Men det viktigaste av allt är att vi har n positiv bild av oss själva. Numera vet vi kan ordna saker om vi bara vill!

Skriv ut

5 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer