Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Medskapande journalistik lyftes på idéverkstad

– Jag hatar vinter, men jag kom på bättre tankar tack vare en taxichaufför, avslöjar Thomas Hartman, kommunikationschef på Region Västerbotten när den första idéverkstaden, inför Mötesplats Lycksele,  "Morgondagens medskapande journalistik"  inleddes på HUMlab-X i måndags.

– Jag hatar vinter, men jag kom på bättre tankar tack vare en taxichaufför, avslöjar Thomas Hartman, kommunikationschef på Region Västerbotten när den första idéverkstaden, inför Mötesplats Lycksele,  ”Morgondagens medskapande journalistik”  inleddes på HUMlab-X i måndags. 

– Jag kommer ursprungligen från Stockholm. Men taxichauffören fick mig på bättre tankar. Hon fick mig att inse att lågskor inte duger på vintern. Men med bättre kläder så kan vintern faktiskt vara riktigt behaglig. Jag insåg att allt handlar om attityd, en inställning. Detsamma gäller bilden av norra Sverige, vilken bild vill vi förmedla?, säger Thomas Hartman. 

Journalister, publicister, konstnärer, utvecklare, studenter och seniorer  träffades måndag 24 mars på HUMlab-X  i anslutning till den stora journalistkonferensen Gräv 2014, som arrangerades i Umeå 21-22 mars, för att utveckla framtidens medborgardrivna journalistik. Under en hel dag diskuterades alltifrån innehåll till tekniska lösningar för att få journalistiken mer medskapande och stort fokus låg på hur  inlandskommunerna i Västerbotten skulle kunna göras mer synliga i mediebruset.

Amanda Palmquist och Olov Forsgren la sina pannor i veck för att komma på så många idéer som möjligt. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Amanda Palmquist och Olov Forsgren la sina pannor i veck för att komma på så många idéer som möjligt. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Nya affärsmodeller efterlyses

– När världen förändras, nationella medier famlar efter nya affärsmodeller och minskar sin bevakning av norra Sverige gäller det att ta saken i egna händer, säger Thomas Hartman,  Lokala mediers styrka är den nära kontakten med regionens marknad, dess läsare, tittare och lyssnare. Utmaningen är att vidareutveckla samspelet med medborgarna och marknaden till en ny medskapande journalistik med hjälp av nya digitala och mobila lösningar och skapa nya affärsmodeller. Det vill vi uppmuntra.

 

Hans Lindberg, (S), ordförande för utbildningsdelagationen, vill lyfta Berättarnas län. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Hans Lindberg, (S), ordförande för utbildningsdelagationen, vill lyfta Berättarnas län. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Hans Lindberg, (S),  ordförande för utbildningsdelegationen vid Region Västerbotten, tryckte även på att Västerbotten har en lång berättartradition i länet och kallas inte för intet för Berättarnas län på grund av alla namnkunniga författare från länet, som Sara Lidman, Torgny Lindgren, Stig LarssonP-O Enquist och deckarförfattaren Stieg Larsson med flera.

– Det vore fint om vi kunde få lära ungdomarna i skolan att föra berättelserna från länet vidare, säger Hans Lindberg.

Fyra grupper arbetade gemensamt fram fyra olika koncept som alla var ganska snarlika. Det gemensamma var att alla ville uppmuntra allmänheten att bidra med innehåll för att öka intresset för sin hembygd eller kvarter.

Så här sammanfattade Lina Olofsson, journaliststudent, sin upplevelse av dagen på twitter:

LinaOlofsson_mpl14

Region Västerbotten har tagit fram en metodik för kontinuerligt, medborgardrivet utvecklingsarbete som kulminerar under 48 timmar av utvecklingsverkstäder under Mötesplats Lycksele 4-5 juni.

Se fler bilder från idéverkstaden på Region Västerbottens flickr: http://www.flickr.com/photos/regionvasterbotten/sets/72157642865816585/

Skriv ut

25 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 •  

   

 • Ytterligare tre idéverkstäder ska genomföras inför Mötesplats Lycksele: 

  • Sportregion – Att skapa en attraktiv och hälsosam sport-och livsmiljö

  • Innovationssluss Västerbotten – Framtidens hälso-och sjukvård

  • Region 8 – Morgondagens E-lärande

  Läs mer på www.motesplatslycksele.se 

Kommentarer

 • Tobias

  Bra dag! Intressant att alla 4 grupper kom på ungefär samma idé. Ska bli kul att se vad som kommer ut av det här. Förhoppningsvis en faktisk produkt!

  • Hej Tobias, Kul att du gillade idéverkstaden.

   Vår målsättning är att det ska komma fram många intressanta produkter från alla våra fyra idéverkstäder som sedan ska förfinas på utvecklingsverkstaden vid Mötesplats Lycksele 4-5 juni. Du får gärna vara med i Lycksele om du har möjlighet.
   // Ingela

   • Tobias

    Hade varit jättekul att kunna följa upp, har dock tyvärr(?) en kandidatuppsats som ska lämnas in samma dag.
    Men…