Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nio priser delades ut under Mötesplats Lycksele 2016

Mötesplats Lyckseles onsdagskväll bjöd på hela nio olika prisutdelningar. Bakom dessa priser står Almi Nord, Västerbottens Idrottsförening, Företagarna Västerbotten, Coompanion, Ung Företagssamhet Innovationssluss Norr och Sparbanksstiftelsen Norrland.

Mötesplats Lyckseles onsdagskväll bjöd på hela nio olika prisutdelningar. Bakom dessa priser står Almi Nord, Västerbottens Idrottsförening, Företagarna Västerbotten, Coompanion, Ung Företagssamhet Innovationssluss Norr och Sparbanksstiftelsen Norrland.

Här följer samtliga vinnare med motivering:

Bilder på alla vinnare hittar du här.

1. Framtidens innovatör (Almi Nord)
Meiju Vartiainen, Tak över huvudet
Från att ha erbjudit en manuell förmedling har innovatören utvecklat en digital bostadsförmedling baserad på en unik algoritm som matchar ihop uthyrare och bostadssökande.

2. Utvecklingspriset (Almi Nord)
Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel, ShimmerCat
Innovatörerna har utvecklat en banbrytande mjukvara som sparar tid för både internet-användare och för webbutvecklare. Innovationen minskar laddningstiden för webbsidor med upp till hälften.

3. Årets kooperativ (Coompanion)
Handelsgården i Skellefteå
Handelsgården i Skellefteå har varit verksamma länge och är starkt etablerade i Skellefteå. Handelsgården attraherar såväl lokalbefolkning som turister med sitt unika utbud och vänliga bemötande. Som kund möter man alltid någon av delägarna eftersom de alla turas om att arbeta i butiken, vilket ger en trevlig prägel.

4. Årets innovationspris i vård och omsorg (Innovationssluss Norr)
Roger Karlsson
Med patienten i fokus har Roger Karlsson tagit fram en innovativ lösning som hjälper såväl vårdpersonal som patienter att genomföra provtagning utan att använda sig av nålstick. Resultatet är en bättre vårdupplevelse, framförallt för stickrädda barn, men minskar också risken för stick och skärskador bland personal samt exponering för blodburen smitta.

5. Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter.
Fredrik Tenghall, Storuman och Henny Tjernqvist, Skellefteå

Fredrik Tenghall, f. 1990, Storuman, har lagt ner många ideella timmars arbete där han med stort engagemang grävt och byggt upp en down-hill bana för cykel i Bocksliden, Lycksele, för att ge andra ungdomar en arena för aktiviteter och möten. Med Bocksliden Bikepark har skidbacken Bockslidens säsong förlängts och backen används nu nästan året om.

Fredrik sitter med i styrelsen för Aktiv Ungdom Lycksele, en nystartad förening där han är en god förebild för de yngre styrelsemedlemmarna. Fredrik är en ödmjuk och hjälpsam person som med ett leende alltid ställer upp när någon behöver hjälp.

Henny Tjernqvist, f. 2000, Skellefteå, brinner för utsatta barn och mänskliga rättigheter. Hon väljer att fokusera på möjligheter i stället för hinder. Beslutsam, ödmjuk och fokuserad har hon bland annat använt sina tankar kring orättvisor och utsatthet till att sätta ihop en stor välgörenhetskonsert till förmån för Världens Barn.

Hon är kreativ, orädd och framåt och en förebild för många unga. Sin musikalitet och sitt kulturintresse använder hon som redskap för att nå ut, påverka och nå sina mål. Henny är helt enkelt en grym tjej!.

I Västerbottens län utses kandidaterna i samarbete med länsbildningsförbundet Folkbildning Västerbotten.

6. Årets Företagare i Västerbotten 2016 (Företagarna Västerbotten)
Mattias Berg och Adam Wikström, Bastuträsk Charkuteri AB.

Årets Företagare i Västerbotten har lyckats i en tuff bransch där kvalitet är A och O. Ett kvitto på att produkterna håller högsta kvalitet i allt från utseende och struktur till smak är medaljvinster i SM. Årets Företagare i Västerbotten är stolta över sina medarbetare och sin hembygd samt har stor passion för lokalproducerat och klimatsmarta alternativ.  Värnar om det traditionella men är inte rädd att testa nya moderna sätt för att utveckla företaget.

Exempel är samarbetet med andra inom branschen, leverans av produkter till skolor inom regionen samt investeringar i ny kyl och värmeanläggning.  Årets Företagare i Västerbotten har även gjort designförändringar av logo och etiketter, allt för att mer knyta an till det lokala och närproducerade.

7. SUR-pris 2016 (Ung Företagsamhet)
Philip Cohen
Alla behöver kunna sälja sin idé. Årets vinnare har under många år utbildat, coachat och inspirerat våra elever i konsten att sälja. Med ett brinnande engagemang gör årets pristagare stor skillnad för vår verksamhet, både i Västerbotten och resten av Sverige.

8. Årets ledare (Västerbottens Idrottsförbund)
Perpetua Ljeoma Nkwocha (Peppe)

Peppe har med ett föredömligt ledarskap tagit sig an uppgiften att, med fotbollen som redskap, integrera ensamkommande flyktingbarn in i idrottsrörelsen. Peppe har lyckats med att få en ”spretig ungdomsgrupp” till att samarbeta och känna en gemensam trygghet. Ungdomarna har fantastiskt roligt tillsammans och det har Peppes härliga ledarskap bidragit till. Peppe visar att ledarskap, engagemang och glädje kan åstadkomma stordåd. Västerbottens Fotbollförbund hoppas att Peppes ledarskap uppmärksammas och lyfts fram som ett mycket bra exempel på hur fotboll kan användas som ett redskap inom integrationsarbetet.

9. Årets idrottsförening (Västerbottens Idrottsförbund)
Tärna IK Fjällvinden

Tärna IK Fjällvinden är en liten förening i glesbygd med en oerhörd bredd i verksamheten, från små barn- och motionsgrupper till världselit. Föreningen är en av länets mest kända, både på grund av sin framgångsrika historia och tack vare den unika utvecklingsmiljö för alpin skidåkning som finns i Tärnaby. Tärna IK Fjällvinden visar år efter år vilken betydelse flersektionsföreningen har för orten.  Med sina fyra sektioner, högkvalitativa barn- och ungdomsverksamhet, spetsiga elitverksamhet, sina viktiga samhällsinsatser och sin förmåga att genomföra stora internationella tävlingar är det en förening som gör hela bygden stolt och engagerad. Tärna IK Fjällvinden ser alltid möjligheter att nyttja sina förutsättningar på bästa sätt med vinteraktiviteter både i backe och i spår samt med gemensamma aktiviteter sommartid, oavsett idrottsgren.  Under sommaren ordnar sektionerna exempelvis gemensamma träningar för barn och ungdomar i Tärnaby och Hemavan med omnejd och ser till att alla får möjlighet att idrotta utifrån egen förmåga. Tärna IK Fjällvinden är en förening med framgångsrik historia och väl fungerande verksamhet, men man har ändå alltid stått fast med båda fötterna på jorden och arbetar kontinuerligt med utveckling av föreningen för att stå rustad för framtidens utmaningar.

 

Presskontakt
Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Skriv ut

1 juni, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer