Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto Patrick Trägårdh

Lyssna

Morgondagens behov av kompetenser

Aurora Pelli, analytiker på Region Västerbotten, presenterade delar ur den kommande uppdaterade rapporten 39 000 om Västerbottens läns rekryteringsbehov. Utmaningen är att hitta morgondagens kompetenser som kan ersätta de drygt 40 000 som går i pension framtill 2025 i Västerbottens län.

Aurora Pelli, analytiker på Region Västerbotten, presenterade delar ur den kommande uppdaterade rapporten 39 000 om Västerbottens läns rekryteringsbehov.  Utmaningen är att hitta morgondagens kompetenser som kan ersätta de drygt 40 000 som går i pension framtill 2025 i Västerbottens län. 

Sverige har den snabbaste urbaniseringstakt en i världen. 116 000 från olika länder kom till Sverige förra året. Västerbotten ökar och har i dag dryga 261 000 invånare.

– Det är rekordstort, vi hr aldrig varit så många, säger Aurora Pelli. Men det finns förstås många utmaningar. En tredjedel av de som är sysselsatta i jobb i dag kommer att gå i pension mellan 2012- 2025, vilket motsvarar 40 187 personer.

– Arbetsmarknaden har förändrats mycket på hundra år, vi kan bo överallt men vi drar oss ändå till städerna. Vi lever allt längre och föder färre barn.

För att möta länets rekryteringsbehov föreslår Region Västerbotten fem strategier;  Kompetensförsörjning. Invandring/ Integration, Kompetensutveckling, Arbetskraftsökning, Attraktionskraft och Pendling.

– Allt handlar om händer och huvuden. Vi behöver tillvarata alla kompetenser i framtiden, säger Aurora Pelli.

Text: Ingela Hjulfors Berg

Skriv ut

4 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer