Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto:Patrick Trägårdh

Lyssna

Unga på EU:s arbetsmarknad

Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem runt om i Europa. Inom den gruppen också stora skillnader, svårast har ungdomar med utomeuropeiskt ursprung att få arbete.

- Ungdomar med afrikanskt ursprung har inte samma förutsättningar som andra. De får mer depressioner, fler begår självmord och skulle de få jobb blir det oftast med lägre lön trots goda betyg.

Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem runt om i Europa. Inom den gruppen också stora skillnader, svårast har ungdomar med utomeuropeiskt ursprung att få arbete.

– Ungdomar med afrikanskt ursprung har inte samma förutsättningar som andra. De får mer depressioner, fler begår självmord och skulle de få jobb blir det oftast med lägre lön trots goda betyg, säger Cecilia Gärding.

 

Cecilia Gärdings mamma kommer från Sydafrika och Cecilia ville att hon skulle skriva en bok om sitt liv. Svaret hon fick var ”vem vill läsa om mig, en immigrant?”. Uttalandet fick Cecilia att skriva en egen bok, Afrosvensk, som sedan blivit en hiphop-opera.

– Boken har nu blivit lärobok i skolan, vilket gläder mig mycket. Det ökar kunskapen om oss afrosvenskar och vad vi kan bidra med. Idag är vi mellan 150-200 00 svenskar med afrikans bakgrund.

Ludgero Teixeira är ordförande i ADINE som bildades i Portugal 2009. Syftet med föreningen är att vara en ung afrikansk röst i hela Europa.

– Vi ger kurser till unga afroeuropéer inom en rad områden. Vi vill ge ett verktyg så att de kan verka i sina europeiska länder. Vi vill att de ska möjligheter istället för hinder.

Cecilia och Ludgero är mycket tydliga med hur mycket afroeuropéer kan göra för Europa.

– Vi kan berika våra hemorter och länder på flera olika sätt. Vi har tillexempel goda kunskaper om, och kontakter med våra ursprungsländer som idag har en starkt växande ekonomi. Vi vill också ge Europa vårt perspektiv på världen.

Skriv ut

5 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer