Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto Patrick Trägårdh

Lyssna

Utvecklingsverkstad 2013 – vad har hänt sedan sist?

Förra året var det första gången som utvecklingsverkstan arrangerades liksom Mötesplats Lycksele. Sju lag och 64 personer skapade åtta innovationer varav tre vann pris. Det var VIP-avatar/Hälsoavatar- en interaktiv patientjournal, FARPP- en app för att undelätta förskrivande av FaR- Fysisk aktivitet på recept samt Vårdappen - självprovtagning direkt i mobilen. Nu håller Hälsoavataren på att bolagiseras.

Förra året var det första gången som utvecklingsverkstan arrangerades liksom Mötesplats Lycksele. Sju lag och 64 personer skapade åtta innovationer varav tre vann pris. Det var VIP-avatar/Hälsoavatar- en interaktiv patientjournal, FARPP- en app för att undelätta förskrivande av FaR- Fysisk aktivitet på recept samt Vårdappen – självprovtagning direkt i mobilen. Nu håller Hälsoavataren på att bolagiseras.

Processledaren Lars Albinsson som även var med förra året berättar om hur de jobbar med utvecklingsverkstäderna genom att göra ut idéer samt skapa struktur för Region Västerbottens innovationsloop som sträcker sig över ett år med olika event, möten och företagsverkstad för årets vinnande innovationer.

Målet är att accelerera idéer i utvecklingsverkstäder ,som kommer från de fyra idéverkstäderna som genomförts under våren kring Hälsa, Sport, Journalistik och Glesbygd. 64 personer ingår i utvecklingsverkstäderna med sju grupper bestående av experter, designers, studenter och allmänhet. Ett modernt kreativt labb, ett såkallat Fablab, finns också på plats med 3D-skrivare, google glasses med mera

Carl-Johan Orre är styrelseordförande i den grupp av åtta personer som håller på att bolagisera förra årets vinnande innovation Hälsoavataren. Planen är att deras produkt ska finnas ute på marknaden inom två år.

– Vår vision är att vi vill jobba med att försöka skapa en ny situation mellan sjukvårdspersonal och patienter. Att på ett enkelt sätt visualisera och skapa möjligheter för en ny interaktion och ett samspel mellan läkare, eller sjuksköterska och patient. Vi tror att vår avatar kommer innebära möjligheter att spara tid, en bättre arbetsmiljö och framförallt en bättre relation mellan sjukvården och patienterna över sikt.

Skriv ut
4 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer