Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto: Patrick Trägårdh

Lyssna

Välkomna till Mötesplats Lycksele 2014

– Den som föddes för 100 år sedan, visste hur framtiden skulle bli. De flesta som föddes i slutet på 1800-talet, visste att de skulle bli småbrukare som deras föräldrar. I dag vet nog ingen vad de ska bli, de kan hoppas på att de ska bli astronaut eller läkare, men ingen vet säkert, säger Erik Bergkvist, regionråd på Region Västerbotten när han inledningstalar på Mötesplats Lycksele 2014.

– Den som föddes för 100 år sedan, visste hur framtiden skulle bli. De visste att de skulle bli småbrukare som deras föräldrar. I dag vet nog ingen vad de ska bli, de kan hoppas på att de ska bli astronaut eller läkare, men ingen vet säkert, säger Erik Bergkvist, regionråd på Region Västerbotten när han inledningstalar på Mötesplats Lycksele 2014.

Erik Bergkvist tar med deltagarna på Mötesplats Lycksele på resa från sin barndomby Bastuträsk by och minnena av djuren på gården och farföräldrarnas hem i Tällåsen som var enkelt men funktionellt och om hur det fanns djur på gården i slutet på 60-talet och om hur hans farförädrar i mitten av 70-talet bodde hans farföräldrar i Tällvattnet ett litet hus med kök och sovrum tills de flyttade på ålderns höst flyttade till en tvårummare i Skellefteå i slutet av 70-talet.

– Jag frågade min farmor Maria: Hur har livet varit? Kunde du föreställa dig det här när du föddes? Nej, svarade hon, det är så märkvärdigt. Men ingen på 1900-talet kunde föreställa sig vad hon skulle vara med om och det går inte saktare nu, det går ju ännu fortare, säger Bergkvist, Det är därför vi träffas på Mötesplats Lycksele för att prata om det som är och ska bli framtiden.

– Vi måste lära oss att spana, men hur vi än spanar så kommer vi att ha fel. Man får ett öppet sinne och lär sig att se möjligheter, säger Erik Bergkvist.

Skriv ut
4 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer