Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto: Patrick Trägårdh

Lyssna

Varför växa lite när man kan växa mycket?

Att växa, eller kunna gå från idé till handling är två svåra och ofta vanskliga perioder i ett företags livscykel. Connect Norr kan stimulera utvecklingen av tillväxtföretag genom att sammanföra entreprenörer med kompetens och kapital.

Att växa, eller kunna gå från idé till handling är två svåra och ofta vanskliga perioder i ett företags livscykel. Connect Norr kan stimulera utvecklingen av tillväxtföretag genom att sammanföra entreprenörer med kompetens och kapital.

– Vi är verksamma på lokal nivå i Norra Sverige, nationellt och globalt. För Norra Sveriges del så expanderar vi nu också till arbeta tillsammans med norra Finland. Sedan tidigare har vi också ett samarbete med norra Norge, berättar Anders Gothefors, vd för Connect Norr.

Connect Norr har genom åren medverkat till att en rad lokal företag kunnat växa sig starka. Ett av företagen som funnit sin väg till tillväxt vis Connect Norr är Brännlands Cider.

– Vi siktar på att göra Västerbotten till en internationellt etablerad Ice Wein-region, berättar Andreas Sundgren, grundare av Brännlands Cider. För att klara av detta behöver vi ha 20 000 äppelträd senast 2020.

Andreas Sundgren har alltid haft en passion för mat och dryck, detta kombinerat med en dröm om att starta ett företag med lokal förankring och internationell potential.

– Till sist kom ide’n om ett ciderbryggeri. Genom en kontakt i Kanada fick jag kunskap om hur man kan producera Eiswein, fast med äpplen istället för vindruvor.

Efter en lång experimentperiod tappades de första testflaskorna 2012, och Andreas fick bra respons, och den första ”riktiga” leveransen kunde ske 2013.

Tack vare samarbetet med Connect Norr tillfördes företaget de nödvändiga kompetenserna och kapital.

– Nu har vi sålt hela vintageupplagan och framgången har fått oss att inse behovet av egna äppelodlingar. Jag jag därför kontakt Connect igen för att skapa tillräckliga odlingar på hemmaplan, säger Andreas som ser fram emot att antalet äppelodlare skall få en rejäl skjuts uppåt i Västerbotten.

Skriv ut

4 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer