Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Vinnarna från Utvecklingsverkstaden 2016

Under Mötesplats Lyckseles avslutande dag hölls i sedvanlig ordning utvecklingsverkstadens final där sju idéer tävlade om tre prischeckar.

Under Mötesplats Lyckseles avslutande dag hölls i sedvanlig ordning utvecklingsverkstadens final där sju idéer tävlade om tre prischeckar. De vinnande bidragen var Smorgasbord, PrePro och Craftmaker som var och en får 30 000 kr från Almi och Norrlandsfonden – pengar som får användas till att vidareutveckla idéerna.
Alla koncept, även de som inte hamnade topp-tre, får möjlighet till fortsatt stöd under Innovationsloopens tredje steg, Företagsverkstaden, som hålls under hösten.

– De är utan tvekan så att koncepten som formas i utvecklingsverkstäderna blir spetsigare för varje år – alla årets bidrag var väldigt starka. Rösterna var väldigt jämt fördelade och det var inte mycket som skilde dem åt i slutändan. Nu ska vi göra allt för att försöka förverkliga alla sju idéer, tillsammans med teamen, för de är dom värda. Samtliga koncept svarar upp mot behov som finns i vårt län idag, säger Nicklas Berglund, processledare för Innovationsloopen.

De tre vinnande koncepten beskrivs nedan.

Smorgasbord
En app som förhöjer och förstärker upplevelsen av ett besök i Västerbotten genom att den kopplar samman turister med ortsbefolkningen. Den digitala tjänsten vill tillgängliggöra länets upplevelser, evenemang och sevärdheter på ett socialt sätt.

Medlemmar: Timmy Nyberg, Micael Rönntoft, Joachim Kaiser, Erika Herbert, Sofia Johansson, Zacharias Tjäder

PrePro
PrePro ska tillsammans med fritidsgårdar i länet väcka och öka intresset för programmering, spelproduktion med mera, genom att erbjuda en spännande och kul utbildning. PrePro rikta sig mot unga tjejer som av tradition är starkt underrepresenterade i denna bransch.

Medlemmar: Olivia Collin, Jessica Larsson Svanlund, Dan Carlsson, Evelina Mattsson, Inge Breed, Andreas Skog

Craftmaker
Craftmaker erbjuder länets snickeriindustri ytterligare ett verksamhetsben att stå på. Tjänsten kombinera modern teknik som 3D-skanning och 3D-prinitning i trä (spillmaterial från dagens verksamhet) för att erbjuda små unika serier och enskilda detaljer som kan ersätta sliten snickarglädje.

Medlemmar: Martin Blaszczyk, Martin Lundquist, Jonatan Jakobsson, Lars Albinsson, Jonas Lundström

* * *

I Utvecklingsverkstäderna, som är workshopdelen av Mötesplats Lycksele, har 50 personer arbetat från tisdag morgon med att skapa nya, effektiva och hållbara lösningar på utmaningar vi har i länet. Mötesplats Lycksele är ett viktigt, fast inslag i Västerbottens innovationsprocess, Innovationsloopen, som förra veckan gick till final i Guldlänken – ett nationellt pris för projekt och personer som främjat innovativa förändringar av offentlig verksamhet.

Innovationsloopen har även blivit ett föredöme i Europa, i ett Interreg Europe-projekt vid namn OSIRIS, i vilket sex andra länder ska lära av men även bidra till Innovationsloopens utveckling. Det här projektet har kick-off under Mötesplats Lycksele, med en rad internationella representanter på plats.

För mer information

Nicklas Berglund | nicklas.berglund@regionvasterbotten.se | 070-606 96 60

Presskontakt

Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Skriv ut

2 juni, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer