Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Visioner blir verklighet under Mötesplats Lycksele

Unikt projekt i Västerbotten för samman politiker, studenter, seniorer, näringsliv och beslutsfattare i en kraftsamling för norra Sveriges utveckling och framtid.

Västerbotten kraftsamlar i sitt utvecklingsarbete den 12-13 juni under Mötesplats Lycksele, när hundratals västerbottningar samlas för att främja utveckling och få saker gjorda – på plats – och ta fram konkreta förslag som kan bli verklighet.

– Mötesplats Lycksele ger oss chansen att överbrygga organisatoriska gränser och hitta nya samarbetsformer. Den sammankomsten i kombination med de workshops som leder fram till Mötesplatsen ger oss bra förutsättningar för att höja effekten i länet, säger Erik Bergkvist, regionråd i Västerbotten.

Startskottet för varje utvecklingsår i Västerbotten är Västerbotten på Grand Hôtel i januari. Där sätts agendan som ska vara ledande under året. Under 2013 är temat ”Talang och kompetensförsörjning”. Det färgade TEDxUmeå och kommer också att vara vägledande för Mötesplats Lycksele, insatserna i Almedalen och vidare i höstens aktiviteter.

Fram till Mötesplats Lycksele arrangeras en rad seminarier och workshops, som har till uppgift är att generera goda idéer och bereda dem inför Mötesplats Lycksele, där de ska vidareutvecklas och realiseras med hjälp av ny teknik.

– Att träffas och utbyta idéer är jättebra, men vi vill mer än så. Vi vill kavla upp ärmarna och skapa saker, säger Thomas Hartman, kommunikationschef på Region Västerbotten.

Nu blir det verkstad

När idéerna väl kvalat in till Mötesplatsen tas de omhand av tvärvetenskapliga workshopgrupper med alla delar av samhället representerade – allmänhet, näringsliv, akademi och offentlig sektor. Hit kommer politiker, studenter, seniorer, näringsliv och beslutsfattare.

Även workshopen i sig är ett pionjärarbete, i samarbete med Vinnova – en ny metodik som kallas PIDoT (Public Innovation Do Tank) ska användas och utvärderas under dagarna i Lycksele.

För att maximera chanserna till faktiska resultat sätter Region Västerbotten upp ett utvecklingslabb i Lycksele. I labbet visualiseras koncepten, här kan man börja bygga den färdiga produkten eller ta fram en prototyp som ökar chansen att attrahera investerare.

Ny ”ägare” tar över

Målet är att kunna stödja varje idé på plats, att där och då slussa projekten åt rätt håll, mot rätt investerare eller samarbetspartner.

– Vi försöker att komprimera utvecklingsprocessen. Alla goda idéer mår bra av rörelseenergi, att projektet rör sig framåt, det skapar entusiasm och entusiasm är helt avgörande för all utveckling, Thomas Hartman.

Ett förevent hölls redan i april, ”Forma framtidens hälsa och sjukvård”, och nästa insats i Region Västerbottens utvecklingsarbete är en workshop tillsammans med grannarna i Örnsköldsvik, den 4-5 juni, under rubriken ”Det samskapande innovativa samhället”.

Kontakt:
Carina Eriksson
Region Västerbotten
070-535 57 05
carina.eriksson@regionvasterbotten.se

Skriv ut

17 maj, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Mötesplats Lycksele hålls den 12-13 juni i på Hotell Lappland och Ansia Camping, Lycksele.

  Målet är att verka för en positiv utveckling i norra Sverige.

  Under dagarna varvas föreläsningar med workshops i Utvecklingsverkstaden.

  Den västerbottniska maten och kulturen lyfts fram och avnjuts.

  Dessutom delar Företagarna ut priser till framstående företagare liksom Ung Företagsamhet, Region Västerbotten delar ut sina kulturstipendier och Coompanion utser Årets Kooperativ.

  Arrangemanget är ett samarbete mellan Region Västerbotten, Kompetensforum, Företagarna, Innovationsslussen, Dohi Sweden, PwC, Swedbank, Almi, Handelskammaren, Umeå universitet, LRF, VK, Öviks Kommun, Umeå Energi med flera.

Kommentarer