NYHETER 2022-11-08

Över 100 chefer i samtal om digital etikett och mötesvett

Är det vettigt att ha en policy kring hur vi beter oss i digitala möten? Det var en av många frågor som diskuterades vid det uppskattade lärlabbet ”Digital etikett och mötesvett” där sammanlagt 108 chefer och ledare inom offentlig sektor i Västerbotten och Västernorrland deltog.

Bild på en man som sitter med en laptop och har ett digitalt möte

 

Lärlabbet har hållits vid två tillfällen under hösten och är en del av utbildningen Digital kompetens för chefer och ledare, anordnad av Region Västerbotten.

– Syftet med labbet är att skapa ett nyfiket och kreativt mötesklimat genom att jobba med just vett och etikett i den digitala mötesvärlden, säger Kim Schagerström, digitaliseringssamordnare Umeå kommun, som fungerade som expert och utbildare vid det aktuella tillfället. Han började lärlabbet med att dela med sig av 10 snabba tips vid digitala möten. Allt ifrån de klassiska råden om bra ljud och ljus och att räcka upp handen, men också om hur betydelsefullt det är att ge respons när någon annan pratar genom att le extra stort, nicka övertydligt eller använda reaktionsknapparna för att ge tummen upp eller en applåd.

 

Reflektion kring beteenden 

Frågor om beteenden i digitala möten diskuterades i mindre grupper där deltagarna bidrog med många tankar om vad som bör göras och vad som bör undvikas, samt vad som är extra viktigt vid hybridmöten.

Marie Thomas, biträdande verksamhetschef, funktionshinderomsorgen på Umeå kommun deltog i lärlabbet. Hon säger:
– Jag har reflekterat tidigare kring det här med hur vi beter oss i de digitala mötesrummen, vi gör ju faktiskt en massa saker som vi inte skulle acceptera i ett fysiskt rum. Efter lärlabbet känner jag mig stärkt i att våga ställa mer krav på mötena. Om en person till exempel sitter i motljus så att den inte syns, eller om den inte hörs bra, så kan jag säga till.      

– För min del handlar det om att ett digitalt möte ska kännas lika proffsigt som om vi sitter i ett rum tillsammans. Att inte glida in två minuter sent, även om det är lätt gjort. Och att ha kameran på! Vad gör folk när de inte har kameran på? Det är ju som att sitta under bordet vid ett fysiskt möte. Jag tycker att vi ska se lika proffsiga ut även när vi är hemma. Men att ha skjorta upptill och pyjamasbyxor nertill är väl ändå helt okej, då har man ju i alla fall förstått grejen, avslutar Marie.

 

Behövs en policy?

Frågan om det är vettigt att ha en policy kring digitala möten, besvarar Kim Schagerström så här:
– De flesta organisationer verkar inte ha några nedskrivna regler, men vi behöver åtminstone prata om det. Framför allt bland chefer och ledare som sätter kulturen. Hur chefen förhåller sig i digitala möten och hur de mötena ordnas, kommer att avspegla sig på alla andra i organisationen.

Kvinna vid dator

Marie Thomas, biträdande verksamhetschef, funktionshinderomsorgen på Umeå kommun

 

Digital kompetens för chefer och ledare är en del av projektet DIGILEJ som finansieras av Europeiska socialfonden ESF. Regional utveckling på Region Västerbotten står för utförandet tillsammans med företaget DigJourney och kommunerna: Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik. Projektet fortsätter att erbjuda deltagarna nya lärlabb, workshops och material för självstudier till februari 2023. digital-kompetens-for-chefer-och-ledare

 

Tillbaka till nyhetslistan