NYHETER 2022-12-05

Tre finalister tävlar om Guldmolnet – Västerbottens nya pris för digital utveckling

Av tolv nominerade bidrag till utmärkelsen Guldmolnet har tre finalister nu valts ut. Bidragen handlar om digital innovation som ger direkt värde för människor i Västerbotten. Vinnaren koras den 14 december på Mötesplats Digitala Västerbotten och syftet med utmärkelsen är att lyfta fram och motivera det arbete som görs i regionen för att nå målen för digital utveckling.

– Vi har haft en tuff uppgift att sålla bland många starka förslag, men nu har vi valt ut tre bidrag som är bra exempel på digitalisering baserat på målgruppens behov, som är överförbara till andra organisationer och som bidrar till ökad jämlikhet, säger Niklas Gandal, strateg regional utveckling, Region Västerbotten.

Guldmolnet delas ut till en verksamhet, arbetsgrupp eller ett projekt, som med användaren i fokus har utvecklat en verksamhet med stöd av digitaliseringens möjligheter. Årets finalister kommer att delta på Mötesplats Digitala Västerbotten den 14 december och berätta om sina projekt.

Finalisterna i Guldmolnet är:

1. Intelligent automation och den digitala medarbetare Digge

Digge är en chatt-robot som avlastar Region Västerbottens medarbetare genom att svara på frågor inom serviceområdet. På så sätt frigörs personalen till mer tid för vård. Digge förstår och tolkar mänskligt språk och vägleder fram till en lösning. Dessutom jobbar den dygnet runt och svarar gärna på samma fråga om och om igen.

Idén har utvecklats i Region Västerbottens-projektet Intelligent Automation av:
Erik Vallgren, chefsarkitekt och projektägare. Anny Levén, verksamhetsutvecklare digitalisering och projektledare. Nils Forsell, specialist digitalisering. Systemutvecklare: Olle Andersson, Hans Lennestål, Viktor Jonsson, Oskar Hauer, Klara Nesterud, Daniel Strid och Jacob Seidegård.
Kontakt: anny.leven@regionvasterbotten.se

– Genom Digge blir personalen avlastad och kan lägga sin tid där det verkligen behövs mänsklig kontakt, säger Anny Levén.


2.
Dutt’n Go

Dutt’n Go är en digital bingogympa som ökar styrka, balans och gemenskap hos seniorer. Den syftar både till att minska risken för fallskador och ensamhet och är en version av den klassiska bingon men med inslag av rörelse. Dutt’n Go riktar sig till såväl föreningar som vård- och omsorgsboenden. Allt som krävs är att samlas fysiskt, skriva ut bingobrickor och starta spelet online via en webbadress.

Idén har utvecklats på socialkontoret i Skellefteå kommun av:
Maria Pahlberg
, verksamhetsutvecklare Förebyggande arbete. Marianne Degerman, fysioterapeut och forskare. Lina Tjärnström, folkhälsostrateg.
Kontakt: maria.pahlberg@skelleftea.se

– Det här är ett 100% glädjeprojekt. Det har gått lätt för seniorerna har varit så drivande, säger Maria Pahlberg.

 

3. TIDA

TIDA bidrar till ökad självständighet och delaktighet för personer inom daglig verksamhet. En pedagogiskt utformad app och IoT-lösning möjliggör att brukare registrerar sin arbetstid själva. En automatiserad tidsregistreringsprocess tillser en korrekt utbetalning av HAB-ersättningen och förenklar administrationen för personalen

Idén har utvecklats av Daglig verksamhet, stöd och service i Skellefteå kommun, genom: Carina Norman, verksamhetsutvecklare och projektledare. Mona Eriksson, stödassistent, Inga-Lill Hultdin, stödassistent, Victoria Söderström, stödpedagog och Marcus Hedström, stödassistent.
Kontakt: carina.norman@skelleftea.se

– Det bästa är att vi har självständiggjort brukarna och att de har fått vara en del i utvecklingsprocessen, säger Carina Norman.


Läs mer om finalisterna: motesplats.digitalavasterbotten.se/finalister/
Läs om alla nominerade: motesplats.digitalavasterbotten.se/nominerade-2022/


Guldmolnets jury
Juryn består av representanter från Strategirådet för digital utveckling och Mötesplats Digitala Västerbotten med partners:
Karolina Johansson kommunchef Vännäs kommun, Hanna Lundborg digitaliseringsstrateg SKR, Niklas Gandal strateg Regional utveckling, Region Västerbotten, Andreas Carlsson Senior sales manager Telia Company AB.

Läs mer om Guldmolnet: motesplats.digitalavasterbotten.se/guldmolnet/

Mötesplats Digitala Västerbotten
Mötesplats Digitala Västerbotten är norra Sveriges största konferens om digitalisering och verksamhetsutveckling, både för privat och offentlig sektor. 2022 sänds den online från Umeå Folkets Hus den 14-15 december.
Läs mer här: motesplats.digitalavasterbotten.se
Konferensen arrangeras av Region Västerbotten i samarbete med Västerbottens kommuner och partners.

 

För mer information
Andreas Skog

Samordnare digitalisering, Region Västerbotten 
073-819 08 63
andreas.skog@regionvasterbotten.se


Tillbaka till nyhetslistan