Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

​Kvinnorna tar plats när gruvbranschen håller mässa

Den 14-16 juni är det återigen dags för den internationella mässan och konferensen Euro Mine Expo. Som vanligt är det Skellefteå som är platsen där branschen möts. Mässan vill visa nya affärsmöjligheter, bygga för framtiden och hitta vägar igenom den tuffa period som branschen upplever. Världsunikt och efterlängtat är att många kvinnor syns bland talarna, i en annars mansdominerad industri.

Den 14-16 juni är det återigen dags för den internationella mässan och konferensen Euro Mine Expo. Som vanligt är det Skellefteå som är platsen där branschen möts. Mässan vill visa nya affärsmöjligheter, bygga för framtiden och hitta vägar igenom den tuffa period som branschen upplever. Världsunikt och efterlängtat är att många kvinnor syns bland talarna, i en annars mansdominerad industri.

Det är femte gången mässan och konferensen Euro Mine Expo arrangeras i Skellefteå. Förra gången var 2014, då kom det mer än två tusen besökare och två hundra utställare från omkring fyrtio länder. Som arrangör står Nolia AB och huvudpartner är Georange, en samordnande intresseorganisation med fokus på Sveriges malm- och mineraltillgångar.

– Georange har som en målsättning att skapa olika mötesplatser och Euro Mine Expo är en av de största. Vi är glada att Nolia förvaltar och utvecklar den mötesplats som vi startade för nästan tio år sedan, säger Lennart Gustavsson, ordförande i Georange.

Region Västerbotten har genom åren stöttat Georange arbete och på tisdagen välkomnar regionrådet Erik Bergkvist (S) besökarna.
– Det är roligt att norra Europas största gruvmässa arrangeras i Skellefteå. Det är en mycket viktig industri, inte bara för Västerbotten utan för hela världen. I tider då branschen står inför många utmaningar behövs kraftsamlingar för att hitta kreativa vägar framåt. Jag är glad att detta sker i Västerbotten, säger Erik Bergkvist (S), Region Västerbottens regionråd.

Euro Mine Expo erbjuder seminarier, nätverksträffar, kvällsaktiviteter och givetvis den stora mässan med 150-200 utställare. Konferensprogrammet är uppdelat i tre övergripande teman: innovationer och affärsutveckling, hållbarhet i praktiken och världsläget för metallmarknaden, där det övergripande budskapet är att peka på nya affärsmöjligheter. Världsunikt och efterlängtat är att många kvinnor syns bland talarna i en annars mansdominerad industri.

– Jag är glad över att vi i år på olika sätt synliggör behovet av mer jämställdhet i basindustrin. Seminariet ”Women in mining” är ett exempel och talarlistan är mer jämställd än tidigare. Euro Mine Expo ska vara en mötesplats där framtidsfrågor diskuteras och jämställdhet inom basindustrin är definitivt en, fortsätter Lennart Gustavsson.

Bland konferensen huvudtalare finner vi bland annat entreprenören Georgette Barnes (Ghana) Georgette Barnes Ltd, May Hermanus (Sydafrika) CSIR, Melinda Moore (England) chef för Iron Ore at London Standard Bank och , Karl-Erik Rånman, Boliden.

Samtliga talare: May Hermanus, Maria Magdalena Holmgren, Pär Johansson, Peter Burman, Johannes Danz, Karl Erik Rånman, Helena Ranängen, Åsa Lindman, Georgette Barnes, Glen Mpufane, Sarah Downes, John Meyer, Chris Hinde, Melinda Moore, Mike Armitage

Mer information om mässan, konferensen och allt som sker under dagarna hittar du här.
Mässan och konferensen är kostnadsfri för studenter.

För mer information
Lennart Gustavsson | ordf@georange.se | 070-343 96 85

Presskontakt
Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Skriv ut

13 juni, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer