Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Kraftfull bredbandsdragning i trakten runt Lycksele. Foto: Rolf Eriksson

Lyssna

17 nya miljoner till ännu bättre bredbandsnät i Västerbotten.

– Det här blir riktigt roligt. Vi har redan ett bredband i världsklass, men när mobilnät sviktar i ett glest befolkat inland kan ett snabbt och väl utbyggt bredband vara viktigare än någonsin, säger Magnus Rudehäll, strateg för IT-frågor vid Region Västerbotten.
Västerbotten har fått 17,33 miljoner för bredbandsutbyggnad.

– Det här blir riktigt roligt. Vi har redan ett bredband i världsklass, men när mobilnät sviktar i ett glest befolkat inland kan ett snabbt och väl utbyggt bredband vara viktigare än någonsin, säger Magnus Rudehäll, strateg för IT-frågor vid Region Västerbotten.

Västerbotten har fått 17,33 miljoner för bredbandsutbyggnad.

I budgetpropositionen för 2013 har regeringen avsatt ytterligare 600 miljoner kronor för bredbandsutbyggnad. 480 miljoner kommer att vara sökbara inom ramen för landsbygdsprogrammet.

Jordbruksverket beslutade om fördelning mellan länen och Västerbotten har fått 17,33 miljoner utifrån kriterier om gleshet, nuvarande bredbandsnät, att länet arbetar aktivt med bredbandsfrågor och att det finns stor efterfrågan på den här typen av stöd.

Länsstyrelsen Västerbottens hanterar ansökningar genom landsbygdsprogrammet. Region Västerbotten har dock ett nära samarbete med Länsstyrelsen kring fördelningen av de nya pengarna och Magnus Rudehäll nämner Region Västerbottens kunskap och många kontakter med länets intresseorganisationer för bredband och IT-frågor. Det regionala bolaget AC-Net har dessutom verkat i 15 år med Västerbottens bredbandsutbyggnad.

– Jag kan inte annat än gratulera hela Västerbotten och Länsstyrelsen till de dryga 17 miljoner som länet får använda till ytterligare förbättringar av ett bredbandsnät som redan är i världsklass, säger Magnus Rudehäll.

För mer information:
Magnus Rudehäll, IT-strateg, 070-608 48 88, magnus.rudehall@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

10 december, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer