Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Bild från Ansia i Lycksele upp längs Umeälven.

Lyssna

2013-10-03 Öka attraktionskraften i Västerbotten

Välkommen till Attraktionskraft Västerbotten – om konsten att möjliggöra lokal utveckling. Den 3 oktober bjuder vi in till ett möte i Granö med syftet att öka attraktionskraften i Västerbotten.

Välkommen till Attraktionskraft Västerbotten – om konsten att möjliggöra lokal utveckling. Den 3 oktober bjuder vi in till ett möte i Granö med syftet att öka attraktionskraften i Västerbotten. Vi vill att fler ska bo, arbeta och/eller studera på Västerbottens landsbygd. På kort sikt vill vi få fram konkreta förslag på hur idéer fortare blir verklighet, hur hinder kan övervinnas och se nya idéer födas. Mötet dokumenteras för att sprida resultaten. Ett exempel på spridning på nationell nivå är projektet Attraktionskraft Sverige. Viktor Johnsson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartmentet berättar mer om detta på vårt möte.

Vi står inför en omställning som kommer att förändra det mesta. Hur rustar vi oss för en ny framtid? Detta är vår utgångspunkt för alla diskussioner.

Vi vänder oss till

Beslutsfattare (politiker och tjänstemän) på kommunal, regional och nationell nivå. Boende, företagare och ungdomar i länet som är intresserade av att övervinna uppfattade och verkliga hinder för att ta tillvara det attraktiva i vår region.

Vi bjuder in till ett kreativt möte där vi vill lyfta det som är attraktivt på landsbygden i vårt län. Utifrån några konkreta exempel/”case” vill vi lyfta fram och problematisera, kreativt bearbeta hinder och framförallt måla upp ett scenario av en framtid.

Inbjudande aktörer

Vi är några aktörer som samlats kring Länsbygderådet i Västerbottens idé om Attraktionskraft Västerbotten. Idag är vi Länsbygderådet, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Nenet, Umeå Universitet, Inst Geografi och ekonomisk historia, Region Västerbotten och BioFuel Region. Mötet är kostnadsfritt.

Preliminärt program

09.30 Ewa-May Karlsson, kommunalråd från Vindeln hälsar välkommen!

Presentation av exempel/”Case”:

  •  Granö
  • Tavelsjö
  • Lillkågeliden

Problemlösarmingel (Open Space)

Hur möjliggör vi det önskvärda? Vi tar oss an dessa exempel och utvecklar dem utifrån en önskvärd framtid och kommer med konkreta förslag på vad som behöver göras för att vi ska nå dit.

Lunch

14.30 Attraktionskraft Sverige. Viktor Johnsson, Politisk sakkunnig, Näringsdepartementet

15.15 Sammanfattning av konkreta förslag på möjliggörande och kreativ bearbetning av hinder samt nya idéer dokumenteras.
Vad skickar vi vidare regionalt och nationellt?

16.30 Slut på dagspasset (Middag för de som stannar för kvällspasset)

18.00 Kvällspasset inleds med en summering av dagen som start för nya diskussioner för nytillkomna deltagare.

20.00 Samling och sammanfattning av deltagarnas bidrag

21.00 Slut på kvällspasset

Välkomna hälsar:

Länsbygderådet, LRF, Nenet, Region Västerbotten och BioFuel Region

Anmälan

Anmäl dig  senast den 20 september!

Vill du veta mer?

Kontakta: Barbro Kalla, BioFuel Region

070-683 04 27, barbro.kalla@biofuelregion.se

Skriv ut

19 augusti, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer