Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Ambassadörer från Sydamerika besöker Umeå!

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten inledningstalar måndag den 6 maj, vid seminarium om möjligheter och utmaningar för svenska företag kopplade till gruv- och mineralbranschen att utveckla affärer med Sydamerika. Seminariet arrangeras av GEORANGE i samverkan med utrikesdepartementet och Business Sweden.

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten inledningstalar måndag den 6 maj, vid seminarium om möjligheter och utmaningar för svenska företag kopplade till gruv- och mineralbranschen att utveckla affärer med Sydamerika. Seminariet arrangeras av GEORANGE i samverkan med utrikesdepartementet och Business Sweden.

– Det är hedrande för GEORANGE att vi får ansvara för att anordna en mötesplats där företag får chansen att möta svenska ambassadörer verksamma i Sydamerika, säger Lennart Gustavsson, ordförande i GEORANGE.

– Det finns en rad företag bl.a. kopplade till GEORANGE som närmast kan beskrivas som kunskaps- och tjänsteföretag vilka har stora möjligheter till att utveckla export, fortsätter Lennart Gustavsson.

– När ambassadörerna väljer att skaffa sig mer kunskap om Sverige är det bra att de väljer Umeå som plats. Det är också bra att både landshövding Magdalena Andersson och Regionstyrelsens ordförande Erik Bergkvist finns på plats möjligheter till ökade internationella kontakter ges, avslutar Lennart Gustavsson.

Seminariet hålls i Oryx Simulations lokaler, Tvistevägen 48, Umeå. Se bifogat program!
Måndag 6 maj, 09.30 – 15.00

MEDIA ÄR VÄLKOMNA ATT DELTA!

MER INFORMATION

Lennart Gustavsson,ordf@georange.se, 070 343 96 85

GEORANGE är en samordnande intresseorganisation med huvudsaklig uppgift att bredda synen på samhälls- och näringslivsutveckling kring gruv- och mineralindustrin samt att skapa förutsättningar för utveckling av nya och befintliga företag

 

MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN

Preliminärt program vid ambassadörsbesök i Umeå 6 maj

Lokal: Oryx simulations lokaler, Tvistevägen 48, Umeå

Moderator: Lennart Gustavsson- GEORANGE

9.30 Välkommen

– Magdalena Andersson, Landshövding Västerbotten

– Erik Bergkvist, Regionsstyrelsens ordförande

9.40 Ambassadörer berättar om deras ansvarsländer – Eva Zetterberg, Sveriges ambassadör i Chile och Peru

– Marie Andersson de Frutos, ambassadör i Bogotà, Colombia

– Jörgen Persson, ambassadör i Mexiko – Charlotte Wrangberg, ambassadör i Uruguay

10.20 EKN – Exportkreditnämnden

– Pernilla Hurtig Norberg, Account Manager små och medelstora företag – Charlotte Svensson, Landanalytiker

10.40 Marknadsöversikt, affärsmöjligheter, kritiska framgångsfaktorer

– Tomas Korseman handelssekreterare Chile, Uruguay

– Jakob Sjölander, handelssekreterare Mexiko

– Erik Alarik kontorschef Colombia – Håkan Bengtsson, Manager Industrial Equipment, Vehicles and Transport Systems

11.20 Konkreta affärsexempel – paneldiskussion

– Bergteamet, SRK Consulting, Oryx Simulations, ProcessIT Innovations

12.00 Långlunch

– Mingellunch med tillfälle att fortsätta samtalen med ambassadörerna, handelssekretare och andra deltagare

– Matchning – företag, ambassadörer, Business Sweden

14.00 Företagsbesök – Oryx Simulations AB

Diskussion – framtida affärsmöjligheter

15.00 Avslutning

Latinamerika är en starkt växande region som erbjuder flera fördelar och intressanta affärsmöjligheter. Vi fokuserar ofta på Europas problem och därmed missar möjligheter på de framrusande tillväxtmarknaderna. Några viktiga drivkrafter för tillväxten i regionen är medelklassens framväxt, en ström av inhemska och utländska investeringar och även ett allt intensivare utbyte mellan tillväxtländerna.

Visste du att? Mexiko är världens största producent av silver och står för ca 20% av den globala produktionen. Man har 11 metaller i top 15 produktion (bl.a. guld, koppar, bismuit och fluorit). Marknaden har visat kraftig tillväxt senaste åren och var 2011 den fjärde största mottagaren av direktinvesteringar i världen inom gruvsektorn.. Chile har stora resurser av basmetall och mineraler och är världsledande inom kopparproduktion som fortfarande inte utnyttjas fullt ut och de har kontinuerliga expansionsplaner. Den colombianska gruvindustrin är den tredje största i Latinamerika. Colombia är största producent och exportör av kol i Latinamerika. Kolindustrin är fortfarande underutvecklad och är en viktig drivkraft för investeringar. Uruguay har ett fördelaktigt investeringsklimat, med ett fungerande rättssystem och öppna finansiella marknader.

Skriv ut

6 maj, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer