Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Bild från Ansia i Lycksele upp längs Umeälven.

Lyssna

Attraktionskraft Västerbotten vill få fler att bo på landsbygden

Vi vill att fler ska bo, arbeta och/eller studera på Västerbottens landsbygd. På kort sikt vill vi få fram konkreta förslag på hur idéer fortare blir verklighet, hur hinder kan övervinnas och se nya idéer födas.
Tid och plats: Torsdag 3 oktober bjuder vi in till ett möte på Granö skola i Vindelns kommun med syftet att öka attraktionskraften i Västerbotten.

 

Välkommen till Attraktionskraft Västerbotten – om konsten att möjliggöra lokal utveckling. 

Tid och platsTorsdag 3 oktober bjuder vi in till ett möte på Granö skola i Vindelns kommun med syftet att öka attraktionskraften i Västerbotten.

Syfte med mötet: Öka attraktionskraften i Västerbotten

Lång sikt: Vi vill att fler ska bo, arbeta och/eller studera på Västerbottens landsbygd.

Kort sikt: Konkreta förslag på hur idéer fortare blir verklighet, hur hinder kan övervinnas och nya idéer födas. Mötet dokumenteras för att sprida detta exempel på Attraktionskraft Västerbotten. Ett exempel på spridning på nationell nivå är Attraktionskraft Sverige. Viktor Johnsson, politisk sakkunnig på Näringsdepartementet berättar mer om det på vårt möte. Vi står inför en omställning som kommer att förändra det mesta. Hur rustar vi oss för en ny framtid? Detta är vår utgångspunkt för alla diskussioner. Vi vill att fler ska bo, arbeta och/eller studera på Västerbottens landsbygd. På kort sikt vill vi få fram konkreta förslag på hur idéer fortare blir verklighet, hur hinder kan övervinnas och se nya idéer födas.

Program torsdag 3 oktober:

9.30-09.50 Välkomstfika

9.50-10.10 Ewa-May Karlsson,(C) kommunalråd Vindeln hälsar välkommen

0.10-10.40 Introduktion av dagen och frågor att diskutera

10.40-12.00 Presentation av exempel på utvecklingsprojekt

• Tavelsjö – Att bygga attraktivt på landsbygden

• Finnes – Lediga hus i Stavaträsk

• Sökes – ungdomar Vad kostar det att lägga ner skolan?

• Granö – Att bygga en attraktiv besöksnäring

12.00-12.45 Lunch

12.45-14.30 Problemlösarmingel /Open Space Hur möjliggör vi det önskvärda? Vi tar oss an exemplen och utvecklar dem utifrån en önskvärd framtid och kommer med konkreta förslag på vad som behöver göras för att vi ska nå dit.

14.30 Attraktionskraft Sverige. Viktor Johnsson, politisk sakkunnig, Näringsdepartementet. Paneldiskussion med exemplen i Västerbotten tillsammans med Viktor Johnsson.

Ladda ned hela programmet här: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2013/10/3-okt-2013-i-Granö-Attraktionskraft-Västerbotten.pdf

Deltagare 

Beslutsfattare, politiker och tjänstemän, på kommunal, regional och nationell nivå. Boende, och företagare i länet som är intresserade av att övervinna uppfattade och verkliga hinder för att ta tillvara det attraktiva.

För mer information: 

Barbro Kalla, Biofuel Region, 070-683 04 27, barbro.kalla@biofuelregion.se

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut
2 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer