Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Företagen vill ha utbildad personal

VIP-konferensen – Vägledning in Progress för ett hundratal studie- och yrkesvägledare avslutas med samtal. Onsdag 14 maj, 11.30, Parkettsalen, Nolia.
Hälften av Västerbottens företag säger att rätt utbildning och rätt yrkeserfarenhet är de viktigaste orsakerna till att de inte hittar medarbetare som de är i behov av. Det visar svenskt Näringslivs rapport om rekryteringsläget.

VIP-konferensen – Vägledning in Progress för ett hundratal studie- och yrkesvägledare avslutas med samtal om Kompetenser, kvalifikationer och erfarenheter, som är viktiga vid rekrytering. 
Onsdag 14 maj, 
11.30, Parkettsalen, Nolia.

I samtalet deltar:
Anna Göransdotter, Balticgruppen  vd Hotell och restaurang
Ulf Söderlund, Sävar snickeri, vd/ägare
Ulrika Dorsch, Åkeri, vd/ägare
Kia Rönnhed, KomatsuForest, HR-chef
Moderator Karina Folkesson, regionchef norra Sverige, Svenskt Näringsliv,

Företagen tvingas tacka nej till ordrar
Hälften av Västerbottens företag säger att rätt utbildning och rätt yrkeserfarenhet är de viktigaste orsakerna till att de inte hittar medarbetare som de är i behov av. Det visar Svenskt Näringslivs rapport om rekryteringsläget. Av de svarande företagen i Västerbotten angav 33 procent att de fått tacka nej till order som en konsekvens av rekryteringssvårigheterna.
– Det leder till negativa konsekvenser för det enskilda företaget, men i förlängningen även för samhällsekonomin som helhet, säger Karina Folkesson.

Karina Folkesson tycker att studie- och yrkesvägledare har en viktig funktion i att vägleda unga människor i sina yrkesval. Men hon tror att arbetsuppgifterna är för många och inte alltid handlar om utbildningsvägar och om hur arbetsmarknaden ser ut.

– SYVare behöver komma ut till företagen för att rätt kunna beskriva hur det är, till exempel på en industriarbetsplats idag, säger Karina Folkesson.

Yrken som enligt Svenskt Näringsliv har svårast att rekrytera ny arbetskraft: plåtslageri, VVS-företag, 
maskinentreprenörer, 
byggindustrin, 
elektriska installationer, teknikföretagen och vårdföretagarna.
Yrkena finns alla representerade vid Yrkes-SM i Nolia.

Läs artikel om Svenskt Näringslivs rapport: http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/skelleftea/fredrik-anstaller-trots-problem_588304.html
Läs mer om VIP-konferensen – Vägledning in Progress: http://regionvasterbotten.se/kurs-2/2014-05-13-14-vip-konferensen-vagledning-in-progress/

Se program för Yrkes-SM i Umeå: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/05/PROGRAMTIDNING_Yrkes-SM2014-2.pdf
Se hela listan med tävlande: http://worldskills.se/yrkes-sm/tavlande/
För kontakt med tävlande, kontakta respektive gymnasieskola eller företag.

För mer information:
Karina Folkesson, regionchef norra Sverige, Svenskt Näringsliv, 070 654 78 48
Barbro Lundmark, projektledare kompetensförsörjning, 070 629 37 30

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut
14 maj, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer