Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten

Lyssna

Dråpslag för Västerbotten, men också för Volvo

– Flytten av hyttmonteringen är varken bra för Västerbotten eller Volvo, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Erik Bergkvist menar att förutsättningarna för Volvo Lastvagnars fortlevnad är de allra bästa i Umeå och Västerbotten.

– Flytten av hyttmonteringen är varken bra för Västerbotten eller Volvo, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Erik Bergkvist menar att förutsättningarna för Volvo Lastvagnars fortlevnad är de allra bästa i Umeå och Västerbotten. Stora satsningar har gjorts på infrastruktur, som Volvo till dels medverkat i utformningen av, men också kommande satsningar som till exempel en ny färja över Kvarken.

– I regionen finns också ett stort kapital i form av kompetens som det kommer ta tid för Volvo att bygga upp på annat håll, säger Erik Bergkvist.

Beskedet innebär i en förlängning en förstärkning av de franska fabrikerna, vilket Erik Bergkvist tror är ett strategiskt felval.

– Volvo Lastvagnar knyts närmare till den europeiska fordonsindustrin som har ännu större problem än Volvo. Det är svårt att se den företagsekonomiska vinsten i det här beslutet och jag kan inte låta bli att undra om det finns politiska avgöranden som vi ännu inte känner till, säger Erik Bergkvist.

Givetvis ser han flytten av monteringsjobben som ett dråpslag mot Umeå och Västerbotten.

– Nära en fjärdedel av jobben försvinner från Volvo i Umeå och med indirekta effekter rör det sig nog om 1000 industrijobb i Västerbotten, säger Erik Bergkvist.

Nu förväntar han sig att svenska regeringen agerar både genom att påverka Volvo att ta sitt ansvar över såväl den svenska lastbilstillverkningen som sitt ansvar för sysselsättningen i Norrland.

För mer information:
Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

16 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer