Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Gruvindustrin bör bekosta gruvsanering

Erik Bergkvist - regionstyrelsens ordförande (S), Region Västerbotten

Lyssna

Erik Bergkvist startar varselkartläggning

Erik Bergkvist och Region Västerbotten inleder en kartläggning av varsel- och arbetsmarknadsläget i länet. Samtidigt utmanar han staten att ta sitt ansvar.

Den senaste tidens rubriker om varsel och fortsatt ansträngt läge på arbetsmarknaden oroar ordföranden för Region Västerbotten Erik Bergkvist (S). Därför inleder han och Region Västerbotten en kartläggning av varsel- och arbetsmarknadsläget i länet. Samtidigt utmanar han staten att ta sitt ansvar.
– Regeringen måste ta signalerna från arbetsmarknaden på allvar menar Erik Bergkvist.

Det är det fortsatt ansträngda läget på arbetsmarknaden som oroar Erik Bergkvist. Nyligen gick väg och anläggningsföretaget Svevia ut med ett stort varsel inom anläggningsområdet. I september varslade verkstadsföretaget Cranab i Vindeln 15 personer, vilket nästan är var tionde på företaget.

Antalet varsel om uppsägning var också väldigt högt under 2009. Då utsågs Erik Bergkvist till en av regeringens varselsamordnare.

– Vi har kunnat se att arbetsmarknaden förbättras. Men nu ser vi att varslen tilltar igen. Risken finns för att antalet varsel fortsätter öka, säger regiondirektör Anna Pettersson.

Nu vill Erik Bergkvist genomföra en varselkartläggning bland länets arbetsgivare och fackförbund och i olika branscher.
– Första steget måste vara att få klart för oss exakt hur allvarligt läget är idag och kartlägga vad vi kan förvänta oss för den närmaste framtiden menar Erik Bergkvist.

Erik Bergkvist har uppdraget som varselsamordnare i färskt minne och menar att snabb reaktion är nödvändig.
– De varsel vi sett så här långt kan snabbt eskalera och då måste samhället ha en beredskap menar Erik Bergkvist. Nu utmanar han regeringen att ta sitt ansvar.

För kommentarer med anledning av detta pressmeddelande kontakta
Erik Bergkvist (S) regionstyrelsens ordförande 070 618 68 55
Anna Pettersson, regiondirektör 070 397 68 84

Presskontakt
Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten, 070 666 49 95

Skriv ut

25 oktober, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer