Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Financial Times: Västerbotten bland topp-25 i Europa på tillväxtstrategi

Bland de 25 bästa i Europa på att locka företagsetableringar från utlandet och skapa tillväxt.

Bland de 25 bästa i Europa på att locka företagsetableringar från utlandet och skapa tillväxt.– Nu börjar vårt arbete ge resultat, berättar Anders Wangby, vd för Västerbotten Investment Agency, VIA med kontor i Skellefteå och Umeå och delfinansieras av Region Västerbotten.
Av svenska regioner är bara Stockholm och Västerbotten med bland de 25 bästa i den rankning som Financial Times genomför vartannat år i Europa. Nästa år gör man samma bedömning över regioner i Nord-Amerika.

En proaktiv strategi
Financial Times har bedömt VIAs strategi för att locka utländska företagsetableringar.
– Det som skiljer oss från andra liknande organisationer är att vi aktivt söker upp företag istället för att vänta på att de ska komma till oss, säger Anders Wangby.
Han beskriver hur de istället för att marknadsföra regionen, försöker sälja möjligheterna med Västerbotten.
– Vi satsar på att presentera fakta om regionens marknad och branscher, det kan ni se på vår hemsida, berättar Anders Wangby.

Världens tionde största ekonomi
Enligt Anders Wangby är Västerbotten och norra Sverige i det närmast okänt i ett internationellt perspektiv. Han möter ofta attityden att det är en så liten marknad.
– Men det är en felaktig bild, Sverige är idag rankat att ha världens bästa affärsklimat och när man slår ihop BNP för de nordiska länderna är vi världens tionde största ekonomi.

Satsar på intressanta branscher
Västerbotten är väldigt intressant internationellt för gruvföretag och de som sysslar med förnyelsebar energi. Svårare beskriver Anders Wangby att det har varit med företag inom biomedicin.
– Vi har gjort ett krafttag just här eftersom Umeå universitet är framstående, men konkurrensen är stenhård
Istället har VIA valt ett annat spår, att öppna ögonen för Västerbottens samlade forskningen och kompetensen med en förhoppning att knyta utländska företag till våra forskarteam.

Viktig part för Västerbottens framtid
Västerbotten Investment Agency, VIA drivs i projektform och är inne på sitt fjärde projektår av fem.
– Vi tror att vi är en viktig del i Västerbottens framtid och utveckling därför är målsättningen att verksamheten ska bli permanent, säger Anders Wangby.
VIA finansieras av Region Västerbotten, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Umeå kommun, Umeå Energi och EUs strukturfonder.

Läs mer om VIA, Västerbotten Investment Agency på: viavasterbotten.se

För mer information:
Anders Wangby, vd Västerbotten Investment Agency, +46 70 595 19 30,anders.wangby@viavasterbotten.se

Pressinformation
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43,mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

16 februari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer