Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Från idé till verklighet på BootUp24

I helgen genomfördes BootUp24 i Umeå- ett hackathin där ungdomar fick möjligheten att förverkliga sina idéer genom sina talanger för programmering.

Vad har ett kattspel, en app för att registrera var det är halt och en webbhandelsplats för konst gemensamt? Alla är idéer från hackathonet BootUp24 som ägde rum i Umeå i helgen.

Ett hackathon är ett evenemang där innovatörer träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod.

BootUp24 samlade mjuk- och hårdvaruhackare, designers, konstnärstyper och affärsutvecklare för att bygga nya produkter och nya relationer. Under ett helt dygn jobbade de 45 deltagarna i grupper med att hitta nya lösningar på problem, nya produkter och tjänster.

– Vid Bootup24 ger vi ungdomar möjligheten att använda sina idéer och sin talang för att skapa morgondagens lösningar, säger Thomas Hartman, kommunikationschef vid Region Västerbotten. Arrangemanget är en naturlig fortsättning på Mötesplats Lycksele och Innovationsloopen där vi tillsammans med våra partners främjar medborgardriven samhällsutveckling.

I slutet av dygnet utsågs laget 0x00BADA55 bestående av en grupp elever från NTI-gymnasiet i Umeå till vinnare. Prissumman på 8 000 kronor tog de hem med sin mobiltjänst Store Navigator. Det är ett verktyg för att skapa den bästa rutten inne i en affär – bästa vägen från entré till kassan.
Andra priset på 5 000 kronor gick till Placekitten för en konsthantverksplats på internet, som är tänkt att kunna hjälpa hantverkare sälja de produkter de tillverkar.
Tredje priset på 2 000 kronor vanns av grupp The academic society of preserving comic sans som utvecklade en webbplats där folk kan lägga upp sina idéer, marknadsföra dem och hitta finansiering.

Som arrangörer stod Dohi Sweden med InfoTech Umeå som huvudpartner och Region Västerbotten och Umeå kommun som sponsorer och partners.

På Region Västerbotten tittar man redan efter ett nytt tillfälle för att arrangera ytterligare ett Hackathon. Processen med medborgardriven samhällsutveckling fortsätter redan nästa vecka då en internationell konferens på temat arrangeras i Umeå- The Innovation Loop, Live – Prototyping the Open Society.

– Tillsammans vill vi bidra till att vi i Västerbotten och norra Sverige stärker vår innovativa förmåga, säger Thomas Hartman. Nästa steg är att vi bjuder in till en internationell konferens om medskapande innovation med ett stort antal talare från olika regioner i Europa. Konferensen hålls i Utopia hos Dohi Sweden under nästa vecka.

Läs mer om The Innovation Loop, Live – Prototyping the Open Society.

För mer information:

Thomas Hartman

Kommunikationschef Region Västerbotten

070- 666 49 95

thomas.hartman@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070- 316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

14 november, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer