Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Hållbar gruvdrift – internationell efterfrågan

– Hela världen efterfrågar våra mineraler och med en gemensam strategi skulle vi kunna stärka norra Sverige i sin position som råvaruleverantör, säger Jörgen Niemann.

– Hela världen efterfrågar våra mineraler och med en gemensam strategi skulle vi kunna stärka norra Sverige i sin position som råvaruleverantör, säger Jörgen Niemann, näringslivsstrateg, Region Västerbotten.
Torsdag 26 april träffas 60-talet aktörer från Norrbotten och Västerbotten i Skellefteå för att diskutera utkastet till regional mineralstrategi.
Se bifogat programblad: http://www.regionvasterbotten.se/dokument/doc_download/480-program.html


Syftet med en regional strategi är att lyfta fram länets kompetens och den betydelse gruvnäringen har för Sverige, Europa och övriga världen. Strategin är också tänkt som ett underlag för att långsiktigt stärka näringarna, forskning, utbildning och möjligheter att bygga långsiktigt hållbara samhällen.

Ett första utkast till regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten är klart.

– Hela världen efterfrågar våra mineraler och med en gemensam strategi skulle vi kunna stärka norra Sverige i sin position som råvaruleverantör, säger Jörgen Niemann, näringslivsstrateg, Region Västerbotten.
Norrbotten och Västerbotten tillsammans står för 95 procent av Sveriges gruvnäring och i båda länen finns en unik kompetens när det gäller att bedriva gruvnäring på ett hållbart sätt, en kunskap som efterfrågas i andra delar av världen.
– En mineralstrategi är en del i en större ambition om att i högre grad vidareförädla alla våra råvaror till färdiga produkter – något som skulle stärka näringslivet och skapa flera jobb, säger Jörgen Niemann.

Förslag för diskussion
Nu finns ett fördjupat förslag till regional mineralstrategi som ska diskuteras under torsdagens möte där 60 representanter för gruvföretag, konsultföretag, universitet, kommuner och myndigheter deltar.
– Förhoppningen är att dagens diskussioner ska leda till att våra gemensamma aktiviteter och mål preciseras, konkretiseras och prioriteras ytterligare, berättar Jörgen Niemann.

Regional mineralstrategi version 1: http://www.regionvasterbotten.se/dokument/doc_download/478-regional-mineralstrategi-ver1.html

Deltagare mineralstrategimöte: http://www.regionvasterbotten.se/dokument/doc_download/479-deltagare-mineralstrategimote-120426.html

För mer information kontakta:
Jörgen Niemann, näringslivsstrateg, Region Västerbotten, jorgen.niemann@regionvasterbotten.se, 076 843 89 86

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

25 april, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer