Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Leia Accelerator utvecklar verksamheten och får nya delägare.

Leia Accelerator avslutas vid årsskiftet men företagshotellet lever vidare med nya delägare och bredare verksamhet. Fr.v. Lena Söderlind Pettersson, Cecilia Cederlund och Ingrid Lindelöw Berntson för Leia Accelerator.

Lyssna

Leia Accelerator satsar på bredare verksamhet med nya delägare

Två våningar med 21 företag i centrala Umeå och 200 företag i nätverk i Västerbotten.  Det handlar om projektet Leia Accelerator för jämställda företag som efter tre år nu knyter ihop säcken. Men företagshotellet fortsätter med bredare verksamhet och nya delägare.

Två våningar med 21 företag i centrala Umeå och 200 företag i nätverk i Västerbotten.  Det handlar om projektet Leia Accelerator för jämställda företag som efter tre år nu knyter ihop säcken. Men företagshotellet fortsätter med bredare verksamhet och nya delägare.

– Med Leia Accelerator har vi lyckats skapa något nytt. Istället för att jobba med kapital har vi jobbat med mjuka värden som coaching, öppna seminarier och genom att peppa varandra till fler affärer, säger verksamhetschefen Ingrid Lindelöw Berntson som drivit Leia Accelerator sedan starten hösten 2009 genom den ideella föreningen Magma Västerbotten.

17 nya arbetstillfällen

Leia Accelerator har sitt säte på Storgatan 43 i centrala Umeå och det treåriga projektet avslutas nu vid årsskiftet. De flesta företag på Leia är fåmansföretag inom tjänstesektorn och till 50 procent jämställda,  det vill säga till hälften ägda av kvinnor som varit verksamma företagare i minst tre år, vilket var ett krav för att vara med i projektet.

Anledningen till att Leia blev just en accelerator, istället för ett vanligt företagshotell eller inkubator, var att företagarna uttryckte ett behov av stöd för att växa och bli större. Målet med projektet Leia har därför varit, förutom att erbjuda kontorsplatser och möteslokaler, att företagen skulle accelerera sin omsättning och öka sin anställningsgrad genom att antingen nyanställa, samarbeta eller köp av externa tjänster.

– 80 procent av våra företagare har accelererat på minst två av områdena. Det är vi väldigt nöjda med. Dessutom har den kreativa miljön på Leia varit väldigt viktig för många av våra företagare. Ett 40-tal företagare har drivit eller driver verksamhet på Leia. 17 arbetstillfällen har skapats, säger projektledare Lena Söderlind Pettersson.

Nya delägare till företagshotellet

De nya delägarna till Leia Företagshotell är SHIFT EducationLena Söderlind PetterssonAnnica Greve, Maria HedblomStorumans tryckeri och Gunni Brorson som alla är sprungna ur Leia Accelerators verksamhet.

– Vi ska driva Leia vidare som ett aktiebolag där företagare erbjuds centrala lokaler och en kreativ mötesplats för att utveckla sina affärer. Vi kommer att göra en satsning på konferensverksamhet. Kravet på jämställt företagande är borttaget. En social verksamhet ska byggas upp där långtidsarbetslösa får plats, berättar Lena Söderlind Pettersson.

–  Dessutom har vi planer på att starta en 40-plus-inkubator, det är något som efterfrågas av många nyblivna företagare. Jag var själv 40 när jag blev företagare och genom att driva Leia Accelerator har vi en metod för att få företag att växa, säger Ingrid Lindelöw Berntson.

Leia Accelerator tilldelades 2009 5,8 miljoner kronor i projektmedel för att i tre år bedriva projektet jämställt företagande. Finansiärer är Region Västerbotten, Umeå kommun och Tillväxtverket.

Läs mer om Leia Accelerator på http://www.leia-accelerator.se/  samt forskningsrapport av följeforskaren Malin Lindberg: Hur utvärdera acceleration av jämställt företagande: http://pure.ltu.se/portal/sv/publications/leia-accelerator(d357ce22-7452-4633-9aec-5fb31e3ed00b).html

Bildtext: Leia Accelerator avslutas vid årsskiftet men företagshotellet lever vidare med nya delägare och bredare verksamhet. Fr.v. Lena Söderlind Pettersson, Cecilia Cederlund och Ingrid Lindelöw Berntson för Leia Accelerator.

För mer information kontakta:

Ingrid Lindelöw Berntson, Verksamhetschef Leia Accelerator,
ingrid.lindelow.berntson@leia-accelerator.se 070-552 20 38

Lena Söderlind Petterson, Projektledare Leia Accelerator,
lena.s.pettersson@leia-accelerator.se 073-553 47 38

Pressinformation:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör Region Västerbotten,

Ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se, 070-231 93 22

Skriv ut
2 januari, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer