Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Medel för regionala livsmedelsinsatser stärker Västerbotten

I början av oktober presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht regeringens beslut om fördelning av 142 miljoner kronor för att stödja regionala livsmedelsinsatser. Tillskottet välkomnas av Västerbotten och blir ett lyft för den pågående utvecklingen av länets livsmedelsstrategi.

– Livsmedelsnäringen är väldigt viktig för Västerbottens län. Att vi ökar självförsörjningsgraden handlar både om jobb, tillväxt och en nationell säkerhet, säger Erik Bergkvist (S) regionråd vid Region Västerbotten.

Region Västerbotten beslutade tidigare i år att ta fram en regional livsmedelsstrategi för Västerbotten i en bred samverkansplattform med företag, myndigheter och intresseorganisationer. Syftet med arbetet är att bidra till ett ökat företagande, fler arbetstillfällen, innovation och tillväxt i Västerbotten genom en stärkt livsmedelsnäring i primärproduktion och förädling. Arbetet ska också ge en ökad tillgång till säkra och högkvalitativa livsmedel till länets invånare och en högre grad av nationell självförsörjning.

– Den goda nyheten om ökade medel för livsmedelsproduktion är varmt välkommen. Medlen kommer bidra både till att stärka upp processen för livsmedelsstrategin och att stödja våra livsmedelsproducenter. Svenskt jordbruk är ett av de bästa i världen, och därför bör vi producera klimatsmart och miljövänlig mat i ännu större utsträckning, vilket vi nu tar ett steg närmare, säger Erik Bergkvist (S).

En kickoff för arbetet med samverkansplattformen och livsmedelsstrategin är planerad till den 8 dec 2017.

För mer information

Erik Bergkvist, Regionråd vid Region Västerbotten

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, Kommunikatör Region Västerbotten

073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

10 oktober, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer