Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nu kommer en ny språklek att Orda om

Älskar du att leka med ord, skapa nya och hitta på nya betydelser? Då är speltjänsten Orda något för dig.
Tjänsten presenteras vid Bokmässan i Göteborg i helgen.

– Orda gör det möjligt att på ett kreativt sätt skapa och kommunicera nya ord till varandra, förutsatt att ordet inte redan finns, säger Thomas Hartman, kommunikationschef vid Region Västerbotten.

Älskar du att leka med ord, skapa nya och hitta på nya betydelser? Då är speltjänsten Orda något för dig.
Tjänsten presenteras vid Bokmässan i Göteborg i helgen.

Orda gör det möjligt att på ett kreativt sätt skapa och kommunicera nya ord till varandra, förutsatt att ordet inte redan finns, säger Thomas Hartman, kommunikationschef vid Region Västerbotten.

Orda är en helt ny tjänst där du inte bara får möjlighet att skapa helt nya ord och uttryck– du får också makten att bestämma vad de ska betyda. Alla kan dela sina skapade ord med andra.

– När du postar ett nytt ord till www.görordetsjälv.se scannas det mot svenska och engelska ordlistor. Om det redan finns ett som stavas likadant kommer ett meddelande om att du måste vara mer kreativ och försöka igen. Om du har en ny betydelse för ett ord som redan finns kan en lösning vara att göra en liten ändring i stavningen, t.ex. genom att försvenska stavningen av ett engelskt ord, säger Nicklas Berglund från Dohi Sweden.

– När ett nytt uttryck blir godkänt hamnar det i en speciell Ordalista. På Orda-sajten kan du gilla ord och uttryck som du tycker om. På så sätt skapas en rating. Du kan även dela ordet på Facebook och Twitter och tagga och nominera dina vänners nya ord berättar Nicklas.

– Ofta tar det mycket lång tid innan nya ord blir erkända och hamnar i Svenska Akademins Ordlista.
Det här är en kul grej, ett sätt att krydda vårt språk och vår vardag med fler ord, säger Nicklas Berglund.

– Orda är resultatet av ett kreativt samarbete mellan Dohi Sweden och Region Västerbotten för att lyfta vikten av kreativitet, innovation och utveckling, på alla områden säger Thomas Hartman. Orda har fötts i Region Västerbottens process för innovationsutveckling; Innovationsloopen som har stöd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och regionala finansiärer.

Tjänsten går live torsdag kväll den 25 september och kommer att lanseras under Bokmässan i Göteborg kommande helg.


Information

Nicklas Berglund
nicklas.berglund@dohi.se
070-606 96 60
Thomas Hartman
Kommunikationschef Region Västerbotten
thomas.hartman@regionvasterbotten.se
070-666 49 95

Skriv ut

26 september, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer