Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Bloggskolan Nätkurs för företagare
Lyssna

Ny webbaserad kurs för bloggare som vill nå längre

Onsdag den 21 november lanseras ”Bloggskolan”, en helt ny digital kurs för dem som vill lära sig mer om bloggande. Genom 90 sidor och 10 filmer guidas läsarna av internetforskaren Annakarin Nyberg och grundarna till två av Sveriges största bloggar Underbara Clara och Trendenser. Syftet med kursen är att hjälpa bloggare att utveckla genomtänkt och hållbara bloggstrategier samt tjäna pengar på sin blogg.

Onsdag den 21 november lanseras ”Bloggskolan”, en helt ny digital kurs för dem som vill lära sig mer om bloggande. Genom 90 sidor och 10 filmer guidas läsarna av internetforskaren Annakarin Nyberg och grundarna till två av Sveriges största bloggar Underbara Clara och Trendenser. Syftet med kursen är att hjälpa bloggare att utveckla genomtänkta och hållbara bloggstrategier samt tjäna pengar på sin blogg.

– Att blogga kan vara ett bra sätt att uttrycka sig själv på, bygga relationer, fördjupa intressen eller kanske driva sitt företag med hjälp av, säger Annakarin Nyberg, en av grundarna till Bloggskolan och till vardags forskare i informatik vid Umeå universitet, Samtidigt finns det mycket att tänka igenom eftersom tekniken har möjlighet att sprida budskap både långt och snabbt! Vi föreläser idag om sociala medier och företagande och ser att det finns ett stort behov av att diskutera detta, fortsätter hon.

Digitalt entreprenörskap

Intresset för bloggande är stort i Sverige idag och ett omdiskuterat fenomen. I media lyfts ofta kritiska röster fram. Det pekas på risker med smygreklam, integritetsproblematik och bristen på bra förebilder. Samtidigt har bloggandet öppnat upp för en helt ny typ av digitalt entreprenörskap. Idag finns flera intressanta exempel på kvinnor som har professionaliserat en hobby som försörjer både dem själva och deras familjer genom företagande med basen i sociala medier. Bloggande är relativt nytt och på många sätt ännu i sin linda. Det innebär att behovet att dela med sig av kunskap och erfarenhet är stort.

Genom att dela med sig av sina kunskaper vill grundarna till Bloggskolan bidra till att skapa mer hållbara bloggstrategier. Exempelvis ger kursen stöd för att tänka igenom var gränsen mellan det personliga och privata går, eller hur man går tillväga för att blogga lagligt. I Bloggskolan diskuteras vikten av att sätta sig in i den lagstiftning som råder, eftersom såväl seriösa som oseriösa erbjudanden från företag hör till bloggares vardag och hur bloggaren kan tänka om de vill omvandla sin besöksstatistik till kronor och ören.

– Jag kontaktas dagligen av företag som vill att jag ska göra reklam och inte så sällan vill de att jag ska marknadsföra dem i smyg! Men jag är mycket noga med att följa marknadsföringslagen. Inte minst för att värna om relationerna till mina läsare och inte förleda dem, förklarar bloggaren Clara Lidström, professionell bloggare, journalist och fotograf.

Kurs i proffsbloggande och företagande

Annakarin Nyberg och Clara Lidström föreläser ofta om hur företagare kan använda bloggar för att nå ut. Trots att trion idag föreläser runt om i landet har det varit svårt att nå ut till alla dem som hört av sig med frågor. Lösningen blev en webbaserad kurs som integrerar levande diskussioner genom filmer, i en textbaserad kurs. I Bloggskolan guidas läsarna stegvis i vad de bör tänka på om de vill starta en ny blogg, alternativt hur de kan bygga upp en redan befintlig till ett mer framgångsrikt koncept. Det är en idé som belönades med 50 000 kr från Innovationsrådet och Almi Företagspartners projekt Entreprenörcentrum i Västerbotten som delägs av Region Västerbotten.

– Vi saknade en bra kurs i proffsbloggande och företagande, så vi skapade en egen. I Bloggskolan lär vi dem som kanske inte har samma kunskap om marknadsföringslagen, företagande och skattelagstiftning hur de ska gå tillväga för att utveckla sin blogg mot ett seriöst företagande på nätet, säger Frida Ramstedt, civilekonom och inredningsbloggare på Trendenser.se

Clara Lidström driver idag Sveriges åttonde största privata blogg, livsstilsbloggen Underbara ClaraFrida Ramstedt är en av de äldsta och största inom sin genre design och inredning och driver bloggen Trendenser.Annakarin Nyberg är internetforskare, föreläsare och författare till den nyligen lanserade boken Digitalt entreprenörskap (Studentlitteratur 2012) som visar på professionaliseringen av en fördomsfylld blogghobby bland kvinnor.

Bloggskolan lanseras onsdag den 21 november via  www.bloggskolan.natkurs.se

För intervjuer, högupplösta bilder och mer information, kontakta gärna:

Fil. Dr. Annakarin Nyberg

070-6679425

kontakt@annakarinnyberg.

www.annakarinnyberg.se

Pressinformation:

Ingela Hjulfors Berg

Kommunikatör

Region Västerbotten

070-231 93 22

ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

21 november, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer