Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Per Bondemark, ordförande för Näringslivets Transportråd vill se en förbättring av stambanan för bättre affärer för hela Sverige på den globala marknaden. Foto: Patrick Trägårdh.

Lyssna

På nya järnvägsspår mot framtiden?

Alltifrån fossilfria transporter av polarkakor och stål från SSAB till 10 miljoner resenärer på järnvägen i Sverige diskuterades och debatterades på järnvägsseminariet På nya järnvägsspår mot framtiden? i Almedalen. Arrangörer för dagen var Botniska korridoren och Näringslivets transportråd. Moderator: PO Tidholm.

Alltifrån fossilfria transporter av polarkakor och stål från SSAB till 10 miljoner resenärer på järnvägen i Sverige diskuterades och debatterades på järnvägsseminariet På nya järnvägsspår mot framtiden?  i Almedalen. Arrangörer för dagen var Botniska korridoren och Näringslivets transportråd. Moderator: PO Tidholm.

– Järnvägen är inte den enda lösningen, vi tittar även på alternativa drivmedel. Vi har 21 fordon som är helt fossilfria. Literpriset jämfört med diesel gör det svårt att satsa i stor skala. Men vi vet vad vi ska göra för att kunna baka i 133 år till, säger Johan Granberg, logistikchef på Polarbröd. Det norrbottniska familjeföretaget som bakat bröd i 133 år.

Per Bondemark, ordförande för Näringslivets Transportråd efterlyste mer engagemang för stambanan i norr på politisk nivå.

– Stambanan genom norra Sverige borde vara av riksintresse inte bara för att transportera bröd utan även för SSAB. Global marknad hindras av dålig räls. Men de samhällsekonomiska modellerna tar inte hänsyn till utebliven fakturering. Anmärkningsvärt att inget görs åt det. Inte bara för Norrbotten eller Västerbotten utan för hela Sverige. Det är ytterst en fråga för Trafikverket, säger Per Bondemark.

Dagens största nyhet var beskedet om att Norrbotniabanan får 10,5 miljoner euro av Europeiska Unionen till att ta fram en järnvägsplan för sträckan Umeå-Skellefteå. Det beskedet levererades av Per-Olof Lingwall, Trafikverkets koordinator CEF – TEN-T finansiering.

Se filmerna från föredragen här nedan.

Medverkande: PO Tidholm, moderator och debattör, Jasenko Omanvic, (S) Trafikutskottet, Per Bondemark, ordförande Näringslivets Transportråd, Johan Granberg, logistikchef Polarbröd, Per Olof Lingwall, Trafikverkets koordinator CEF (TEN-T-finansiering), Trafikverket, Björn Westerberg, vd Tågoperatörerna och Joakim Berglund, projektledare för Norrtågs intresseförening.

 

PO Tidholm, moderator och debattör.

Jasenko Omanovic, (S), Trafikutskottet.

Joakim Berglund, projektledare för Norrtågs intresseförening.

Per Bondemark, ordförande för Näringslivets Transportråd.

Björn Westerberg, vd Tågoperatörerna.

Per-Olof Lingwall, Trafikverket.

Paneldebatt med ungdomsförbunden om framtidens järnvägsspår.

Intervju med Björn Westerberg, vd för Tågoperatörerna

Skriv ut

30 juni, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer