Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Pernilla Abrahamsson, tidigare projektledare för Innovationssluss Västerbotten, har nu fått patent för sin innovation MD Surface i USA. Foto: Mariann Holmberg

Lyssna

Pernilla Abrahamsson har fått patent i USA

Innovatören Pernilla Abrahamsson  i Umeå har fått patent i USA för sin unika mikrolyskateter MD Surface.  Det tog fem år men nu är det klart. – Det är ett erkännande att jag har en produkt som är unik, säger Pernilla Abrahamsson, innovatör.

Innovatören Pernilla Abrahamsson  i Umeå har fått patent i USA för sin unika mikrolyskateter MD Surface.  Det tog fem år men nu är det klart. – Det är ett erkännande att jag har en produkt som är unik, säger Pernilla Abrahamsson, innovatör. 

Pernilla Abrahamsson har fått patent för metod och produktpatent på USA marknaden för sin innovation MD Surface som kom till av en slump.

Pernilla Abrahamsson arbetade som biomedicinsk analytiker på Operations centrum/forskning vid Norrlands Universitetssjukhus när hon under en operation såg hur en mikrodialyskateter som varit instucken i hjärtmuskeln lossnade men ändå gav rimliga värden trots att den bara låg intill hjärtat.

Hon sökte genast patent på sin uppfinning 2008 först i USA och nu fem år senare är det äntligen klart.  Hon har fått hjälp av konsulten Anders Bergman med att söka patentet.

– Det är inte bara att söka patent utan det är en hel process där jag har varit tvungen att argumentera för min produkt och bevisa varför den är unik. Att jag nu har fått mitt första patent klart för MD Surface i USA är viktigt för få fler att investera i min produkt, säger Pernilla Abrahamsson.

I våras fick hon 680 000 kronor i Vinnverifering från Vinnova i ett första steg för att utveckla MD Surface, totalt kan hon få totalt två miljoner kronor för att utveckla sin produkt ut på marknaden.

– Mitt arbete med innovationen tog  riktig fart när jag fick utvecklingsstöd 2011 av Innovationsluss Västerbotten, Umeå Biotech Incubator och Uminova Innovation. Det var då jag förstod att jag hade en produkt som verkligen fyllde ett behov på marknaden, säger Pernilla Abrahamssson, som under 2012-2013 varit projektledare för Innovationssluss Västerbotten men nu satsar heltid på sin uppfinning.

Tillverkningen av MD Surface sker i Tyskland och förväntas finnas ute till försäljning innan sommaren 2014 till forskningsstudier och nästa steg blir att sälja till sjukvårdsavdelningar över hela världen.

– Målet är att ha ett eget företag i Sverige med säljorganisation i Norden, säger Pernilla Abrahamsson. 

Träffa Pernilla Abrahamsson och hör henne berätta om sin innovation och resa onsdag 30 oktober på Innovationssluss Västerbottens idévecka i centralhallen på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Kl.12.30 och 14.30

Fakta Innovationssluss Västerbotten: Innovationssluss Västerbotten vänder sig till idébärare inom hälsa, vård och omsorg. Anställda inom Västerbottens läns landsting, Umeå kommun eller Skellefteå kommun har möjlighet att få hjälp med att utveckla sin idé till en färdig produkt eller tjänst. Projektet är även en kontaktnod för företag som vill testa sina produkter och underlätta introduktionen av innovationer i vården. Finansiärer till projektet är Region Västerbotten, Vinnova, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun och Skellefteå kommun. Läs mer: www.innovationssluss.se

För mer information: 

Pernilla Abrahamsson, vd MD Surface, 070-373 74 72

Presskontakt: 

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut
29 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer