Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Ett bilidkollage där en datahall med servrar visas på vänstersida och en damm vid ett vattenkraftverk som släpper ut brusande vatten på höger sida.
Lyssna

Samarbete mellan energiföretag ska locka världen till Västerbotten

Skellefteå Kraft och Vattenfall går ihop för att få nya företag att etablera sig i norra Sverige. En stor möjlighet för regionen att fortsätta utvecklas.

Tillväxt av elintensiva företag och ökad globala efterfrågan på datalagring ligger till grund för det nystartade samarbetet mellan Skellefteå Kraft och Vattenfall som offentliggörandes i ett pressmeddelande tidigare i veckan. Syftet är att underlätta för nya företag inom elintensiva branscher att etablera sig i norra Sverige och på sikt ge tillväxten en rejäl skjuts framåt. 

Norra Sverige ligger i framkant globalt när det kommer till låg miljöpåverkan, vilket enligt de två energiföretagen är en av de viktigaste faktorerna som nya industrier överväger när produktionen ska utlokaliseras. Från och med den 1 januari 2017 har Regeringen dessutom föreslagit en sänkning av energiskatten för datacenter vilket ytterligare ökar attraktiviteten för nya företag att bedriva verksamhet i landet.

Enligt Skellefteå Krafts koncernchef, Hans Kreisel, kommer etableringen av nya elintensiva företag inte bara bidra till ökad sysselsättning utan även utveckla hela regionen.

Skellefteå Kraft och Vattenfall ämnar nu att köpa företaget The Node Pole som bedriver flera datacenters i norra Sverige – detta är bara ett led i den nya satsningen tillsammans.

Läs pressmeddelandet här.

Skriv ut
21 oktober, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer